Финалната серия на мъжкото ни баскетболно първенство започна по изключително оспорван и драматичен начин. За втора поредна година шампионът на България се определя от Лукойл Академик и Балкан (Ботевград), а в изключителна първа среща "студентите" успяха да стигнат до успех и да поведат с 1-0 победи. В залата в Правец Лукойл Академик спечели със 72:70.

Още от първата минута двата отбора се вкопчиха в люта битка. Шампионите дръпнаха с три точки след първата част, но Балкан показа много добра игра през втората и направи ситуацията тежка за "студентите", които изоставаха с 36:42 на почивката.

След подновяването на играта момчетата на Тони Дечев тръгнаха да стопяват аванса и успяха. Преди началото на последните 10 минути резултатът бе равен - 53:53.
Заключителните минути бяха изключително драматични и оспорвани. В един момент Лукойл Академик дръпна с 5 точки, но ботевградчани стигнаха до равенство 33 секунди преди края.

Павлин Иванов с тройка 12 секунди преди сирената даде аванс на "студентите" - 72:69. Веднага след това Балкан получи право да изпълни два наказателни удара. Единият бе вкаран, а вторият тактически пропуснат. Топката остана във владение на гостите, но изстрелът им от тройката не намери целта и срещата завърши при резултат 72:70 за Лукойл Академик.

Най-резултатен в срещата бе Брендън Фортънбъри от Балкан с 25 точки, а Мартин Дурчев добави 18, но и те не бяха достатъчни за успех. За Лукойл Академик с най-много се отчете Желко Сакич - 14. По 13 добавиха Христо Захариев и Павлин Иванов.

Следващата среща е на 19 май от 18:00 часа отново в Правец. Играе се до три победи.