Берое спечели купата на България по баскетбол за първи път в историята си. На финала старозагорци смазаха трагичен Лукойл Академик със 78:62. Огромни поздравления за треньора на Берое Любомир Минчев и баскетболистите, които буквално отчаяха считания за фаворит тим от Правец.

Лукойл Академик се срина за четвърта поредна година в турнира за Купата. За последно отборът спечели турнира през 2013-та. От тогава с трофея ликуваха Левски, Черно море, Рилски спортист, а днес и Берое. Любопитното е, че Лукойл губи трети пореден финал за Купата. Почти сигурно в следващите часове ще има сериозни сътресения в клуба от Правец и нищо чудно треньорът Тони Дечев да бъде уволнен.

Индикациите за слабото представяне на Лукойл Академик започнаха още в полуфинала с Балкан. Тимът от Ботевград измъчи тима от Правец и докара двубоя до продължение. Лукойл се измъкна в последната секунда, но на финала нямаше никакъв шанс срещу далеч по-мотивирания и дисциплиниран отбор на Берое.

Всичко в полза на старозагорци се реши в началото и средата на третата четвърт, когато бе натрупана преднина от 18 точки. В последната част авансът на Берое скочи до 23 точки, а Лукойл Академик не успя да отговори с абсолютно нищо.

Арън Джоунс бе най-полезен за успеха на Берое с 19 точки и 17 борби, а по 11 имаха Омари Гудул, Шейн Гибсън и Тенчо Тенчев. За Лукойл Академик най-резултатен със 17 точки бе Дани Гибсън, а с 12 точки и 8 борби остана Христо Захариев.