Баскетболистите на Берое продължават с феноменалното си представяне този сезон. Месец след като играха финал в турнира за Купата на България и го спечелиха, „зелено-белите“ си осигуриха директна битка за нов трофей - този в Балканската лига. В полуфиналите на престижната надпревара Берое отстрани Теодо (Тиват) след успех и във втората среща, този път с 92:56. Първият мач преди седмица завърши също с успех за Берое - 78:69.

Победата във втората среща беше извоювана в отсъствието на един от най-стабилните играчи на Берое този сезон - Тихомир Желев. Проблеми с кръста оставиха гарда на пейката в последния момент. В игра обаче се завърна пропусналия първия мач Шейн Гибсън. Американският гард и съотборниците му взеха двуцифрен аванс още в първата част след концентрирани действия и в защита, и в нападение. Така първите 10 минути приключиха с убедителното 21:10 в полза на домакините. Голямата разлика позволи на старозагорци още във втората четвърт да заложат на атрактивните изпълнения, с които зарадваха феновете, създали и тази вечер страхотна атмосфера в зала ДЗУ. Това обаче не се отрази на резултатността на „зелено-белите“ и те се оттеглиха на почивката с 15 точки аванс - 40:25.

След почивката картината на терена не се промени. Играчите на Теодо така и не успяха да намерят начин да стопят разликата, въпреки опитите на щаба им да промени развоя на събитията. Успокоени от аванса си пък баскетболистите на Берое видимо се забавляваха и показаха, че неслучайно са считани за един от най-добрите отбори този сезон.

Сериозната разлика позволи на наставника на Берое Любо Минчев в последната част да пусне на терена и най-младият баскетболист на „зелено-белите“ 18-годишният Евгени Василев. Талантът демонстрира се отчете с 5 точки и няколко добри прояви в организацията на играта

Двубоят на живо от трибуните на зала ДЗУ изгледаха двама от играчите на футболния Берое - Карлос Охене и Жуниор Мапуку. Да подкрепи „зелено-белите“ дойде и заместник-кметът на Стара Загора Красимира Чахова.

Съперникът на Берое на финала ще стане ясен утре след изиграването на втория мач в другия полуфинал между Куманово 2009 и Пея. Първият двубой е на 11 април в Стара Загора.