Уругвай се класира за финала на Копа Америка в Аржентина, след като в първия полуфинален сблъсък от турнира срази Перу с 2:0. В герой за “урусите” се превърна една от звездите на английския Ливърпул Луис Суарес, който вкара и двата гола в рамките на само 5 минути.

През първото полувреме двата тима така и не успяха да разкрият потенциала и не отбелязаха гол. Всичко по-интересно се случи в самото начало след почивката. В 53-ата минута бившият нападател на Аякс и настоящ на Ливърпул Луис Суарес откри резултата след добавка. Преди това нападателят на Атлетико Мадрид Диего Форлан стреля от далечно разстояние, но вратарят Раул Фернандес изби право в краката на Суарес, който от малък ъгъл прати топката в мрежата – 1:0 за Уругвай. След още 5 минути игра Алваро Перейра даде страхотен пас на Суарес, който се измъкна от опеката на защитник и преодоля вратаря Фернандес, след което на празна врата вкара за 0:2 в полза на “урусите”.

Интригата в мача тотално бе убите в 68-ата минута, когато Перу остана с човек по-малко на терена, след като Хуан Мануел Варгас получи директен червен картон заради удар с лакът в лицето на Себастиан Коатес. Останали в числено намелен състав перуанците не успяха да се върнат в мача и загубиха с 0:2. Така Уругвай се класира за финала на Копа Америка и ще има шанса да спечели 15-и рекорден трофей от надпреварата. За последно “урусите” направиха това преди 16 години. Техен съперник на финала в неделя от 22:00 часа българско време ще бъде победителят от другия полуфинал между съставите на Парагвай и Венецуела.

Перу – Уругвай 0:2
0:1 Луис Суарес (53), 0:2 Луис Суарес (58)

Перу: Раул Фернандес, Джанкарло Кармона, Сантиаго Акасиете, Алберто Родригес, Валтер Вилчес, Йошимар Йотун (54- Уилям Чироке), Адан Балбин (90-Йосепмир Балон), Риналдо Крусадо, Хуан Мануел Варгас, Луис Адвинкула (61- Карлкос Лобатон), Хосе Паоло Гереро
Селекционер: Серхио Маркариан

Уругвай: Фернандо Муслера, Алваро Перейра, Диего Лугано, Себастиан Коатес, Мартин Кесерес, Алваро Гонсалес, Валтер Гаргано (71-Себастиан Егурен), Егидио Аревало, Диего Форлан, Луис Суарес (71-Абел Ернандес)
Селекционер: Оскар Табарес

Жълти картони: Балбин и Йотун (Перу), Лугано, Гаргано и Суарес (Уругвай)
Червен картон: Варгас (Перу)