Парагвай детронира шампиона Бразилия с 2:0 след изпълнение на дузпи (0:0 в редовното време и продълженията) и се класира за полуфиналите на турнира Копа Америка в Аржентина. Целият мач се игра на една врата, като бразилците имаха инициативата, а "гуараните" рядко поглеждаха в редни позиции. В крайна сметка обаче парагвайците постигнаха целта си да стигнат до дузпите, след които изхвърлиха "Селесао" от турнира.

Първото полувреме премина под диктовката на бразилците, които създадоха всички интересни положения. Парагвайците бяха концентрирали действията си предимно на контраатака, но нито веднъж не застрашиха вратата на Жулио Сезар. Още в 4-ата минута Рамирес пробва удар отдалеч, но неточно над вратата. Две минути по-късно с бомбен удар от движение от границата на наказателното поле Неймар стреля над вратата. В 27-ата минута Гансо даде страхотен извеждащ пас към Робиньо, който не се поколеба да стреля, а продължи към връхлитащия отдясно в наказателното поле на Парагвай Неймар, който стреля от движение, но покрай вратата. Пет минути по-късно Андре Сантос центрира от фаул отляво и централният бранител на „кариоките” Лусио изненадващо стреля от непосредствена близост, но право в гениталиите на вратаря Хусто Вилар, който не допусна гол. Малко преди края на първата част Андре Сантос излезе на изгодна позиция отляво в наказателното поле на „гуараните”, но и той не уцели вратата с мощния си изстрел.

След почивката картината на терена не се промени особено, като „Селесао” моментално се хвърли в нови атаки, а „гуараните” предимно чистеха топката далеч от собственото си наказателно поле. В 50-ата минута Алешандре Пато даде пас в коридор към непокрития Неймар, който не пожела веднага да стреля, а първо финтира бранител, но въпреки това изстрелът му бе отразен. При добавката на нахлулия отдясно в наказателното поле Майкон също не се стигна до гол, а топката отново бе изчистена. В 70-ата минута вратарят на Парагвай Хусто Вилар отново спаси отбора си от гол след удар от близо на Пато, който бе най-съобразителен при центриране отдясно на Неймар. Това бе и най-чистото голово положение в мача. Десет минути преди края на редовното време Алешандре Пато навлезе в наказателното поле на Парагвай и направи нов сериозен пропуск, като първо ударът му бе избит с крак от Хусто Вилар, но след това топката рикошира и нападателят от малък ъгъл с глава стреля от външната страна на мрежата. В 82-ата минута след изпълнение на корнер Фред скочи над всички и стреля с глава, но бранителят на „гуараните” Едгар Барето успя да избие от голлинията. Две минути преди края Нелсон Валдес отправи един от малкото удари по посока вратата на Бразилия, но топката излезе в аут. В крайна сметка голове не паднаха и се стигна до продължения.

В самия край на първото от двете продължения Лукас Лейва от Бразилия и Антонин Алкарас от Парагвай получиха червени картони след сблъсъци, възникнали при нарушение на Лусио срещу съперник. И през второто продължение нещата продължиха да се развиват пред вратата на Парагвай, както и през целия мач, но гол в мрежата зад Хусто Вилар така и не падна и логично се стигна до рулетката на дузпите. При тях бразилците пропуснаха всичките си 4 опита, докато Парагвай вкара 2 от трите си изпълнения от бялата точка и се класира за полуфиналите, където ще срещне победителя от сблъсъка между Чили и Венецуела.

БРАЗИЛИЯ – ПАРАГВАЙ 0:2 след дузпи
(0:0 в редовното време и продълженията)
При дузпите:
за Бразилия пропускат Елано, Тиаго Силва, Андре Сантос, Фред
за Парагвай пропуска Барето, а бележат Естигарибия и Ривейрос

Бразилия: Жулио Сезар, Майкон, Лусио, Тиаго Силва, Андре Сантос, Рамирес, Лукас Лейва, Робиньо, Гансо (99 – Лукас Моура), Неймар (87 - Фред), Пато (110 - Елано)

Парагвай: Хусто Вияр, Антолин Алкарас, Пауло Да Силва, Дарио Верон, Аурелио Торес (70 - Марекос), Енрике Вера (72 - Барето), Кристиан Риверос, Виктор Касерес, Марсело Естигарибия, Нелсон Валдес, Лукас Бариос (83 – Ернан Перес)

Жълти картони: Андре Сантос, Майкон (Б), Вера, Барето, Марекос (П)