ЦСКА победи полския Краковия (Краков) с 2:1 в контрола, която се игра в холандското градче Цутфен. Това е втори пореден успех за “червените”, които преди няколко дни удариха ПАОК с 3:2. Следващата проверка на отбора е в неделя (17 юли) от 16:00 часа българско време срещу Рот-Вайс Есен. Головете за днешния успех на “армейците” реализираха Саша Живец и Станислав Костов.

Контролата завърши със скандал и треньорът на ЦСКА Милен Радуканов реши да извади отбора в 82-ата минута. Минута преди това на терена стана меле заради фаул на Мартин Дечев, след който играч на Краковия го хвана за гушата.

Милен Радуканов заложи на Здравко Чавдаров на вратата, Мартин Дечев отдясно, Павел Виданов и Джони Кабрера в центъра на защитата и Адемар отляво. Парагваецът Кабрера е на проби и остана на терена всичките 90 минути, като се отличи с много добри прояви. Исполинът нямаше проблеми с нито една висока топка, добре организираше атаки и се понрави с действията си. В халфовата линия започнаха Борис Галчев и Петър Стоянов, по крилата Четин Садула и Саша Живец. В атака играха Жуниор Мораес и Янис Зику.

През първото полувреме ЦСКА игра много добре, отличи се Саша Живец по лявото крило, който постоянно тормозеше отбраната. Словенецът направи много пробиви, влизаше в наказателното поле и опитваше удари от различно разстояние. Зику и Жуниор Мораес също се стараха в предни позиции, румънецът се отчете и с асистенция и няколко красиви отигравания.

Двубоят започна с груби действия на играчите на Краковия, на три пъти в 7-ата минута играчи на ЦСКА бяха потърпевши, наложи се лекари да влизат, за да прегледат Борис Галчев. В 12-ата минута Зику направи самостоятелен рейд, но не успя да стигне до стрелкова позиция. В 15-ата минута ЦСКА поведе с 1:0. “Червените” отнеха топката в центъра на терена, Зику пробяга няколко метра и изведе прекрасно в коридор Саша Живец зад отбраната на Краковия. Словенецът се вряза отляво в наказателното поле и с техничен удар прати топката във вратата. В следващата минута живец имаше нов шанс, но този път съперников футболист го свали с нарушение. В 24-ата минута Краковия създаде опасна контраатака и Дужиц на празна врата не успя да изравни. Янис Зику направи груба грешка в центъра на терена, след като загуби топката. Последваха два изстрела на Галчев от пряк свободен удар, но без успех. В 41-ата минута съдията отмени гол на Янис Зику, който беше в засада.

През второто полувреме Милан Радуканов направи пет смени и пусна в игра по-младите футболисти. На терена се появиха “орлетата” Карачанаков и Александър Якимов, Станко Йовчев, Томи Костадинов и Станислав Костов. И петимата се отличиха с добри изяви, направиха хубави атаки. Карачанаков няколко пъти направи за смях пазача си по лявото крило, Станислав Костов заигра много добре и логично отбеляза второто попадение. В 49-ата минута Карачанаков влезе в наказателното поле на Краковия, но вратарят изби. Три минути след това отново той този път намери Станислав Костов, но нападателят не успя да отиграе добре близо до вратата.

В 57-ата минута Костов открадна топката от съперника при лошо изнасяне, видя, че вратарят не е на мястото си и реализира за 2:0. В 63-ата минута беше едно от първите груби нарушения срещу Мартин Дечев, който се нуждае от лекарска помощ. В 65-ата минута полският тим намали на 1:2. Дечев и Косанович скочиха за висока топка, която се чукна в главите на двамата и попадна във вратата на “червените”. В 69-ата минута Станислав Костов направи индивидуален рейд, но вратарят едва успя да избие в корнер. В 81-ата минута Дечев извърши фаул, след което беше изблъскан от противников футболист. Целият щаб на ЦСКА скочи и влезе на терена, а Милен Радуканов реши да извади отбора и да прекрати двубоя.

Мачът по минути тук

ЦСКА - Краковия (Краков) 2:1
1:0 Саша Живец (15), 270 Станислав Костов (57), 2:1 Косанович (61)

ЦСКА: 1.Здравко Чавдаров, 2.Павел Виданов, 3.Адемар, 23.Мартин Дечев, 33.Джони Кабрера, 17.Четин Садула (46 - Станислав Костов), 18.Борис Галчев (46 - Станко Йовчев), 22.Петър Стоянов, 27.Янис Зику (46 - Томи Костадинов), 77.Саша Живец (46 - Александър Якимов), 10.Жуниор Мораес (46 - Антон Карачанаков)
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 13.Томи Костадинов, 16.Александър Якимов, 20.Антон Карачанаков, 14.Станислав Костов

Краковия: 83.Качмарек, 25.Струна, 99.Житко, 32.Новотчински, 8.Суарт, 19.Суворов, 6.Радомски, 18.Бартчак, 10.Нтибазонкиза, 11.Кенджора, 37.Дужиц
Резерви: 12.Гоншински, 3.Косанович, 15.Болиевич, 21.Шелига, Ниеджелан, Рупа, Жолондж, 40.Страус, 20.Криегер

Жълти картони: Суарт (Краковия)