По подобие на домакина Аржентина и другият голям фаворит на Копа Америка 2011 Бразилия се развихри в последния си мач от груповата фаза на турнира и сломи Еквадор с 4:2, за да се класира на четвъртфиналите, където ще има за противник Парагвай.

Още след първия съдийски сигнал на стадион „Марио Кемпес” в Кордоба бразилците взеха инициативата и търсеха повече гола от своя съперник. Едва в 28-ата минута обаче „Селесао” успя да материализира игровото си превъзходство, след като Андре Сантош центрира отляво, а нападателят на Милан Алешандре Пато стигна до топката преди бранителите на Венецуала и с глава простреля стража Марсело Елисага за 1:0. Този гол успокои милионите привърженици на „кариоките”, които продължиха да диктуват събитията на терена. В 36-ата минута Майкон проби по дясното крило и подаде към Робиньо, който от около 15 метра с мощен изстрел нацели страничната греда. Точно в ответната атака обаче Еквадор отговори повече от подобаващо, като след няколко единоборства Фелипе Кайседо овладя топката пред дъгата на наказателното поле и със силен удар я прати под плонжа на бразилския страж Жулио Сезар за 1:1.

Попадението разстрои играта на „Селесао” и в същото време окрили еквадорците, които можеха да се класират напред единствено при победа. В последната минута на първата част Еквадор бе близо до пълния обрат, но Жулио Сезар отрази с вещина страхотен фалцов удар на Майкъл Аройо от около 23 метра.

След почивката бразилците вдигнаха оборотите и моментално това даде резултат. В 49-ата минута Гансо даде извеждащ пас към точката на дузпата, а бранител на Еквадор с шпагат се опита да го възпрепятства, но само забави хода на топката до Неймар, който със силен удар по земя отблизо матира Елисага за 2:1. И след гола бразилците продължиха да доминират, но както се случи и през първата част, Еквадор отново изравни. В 59-ата минута нападателят на Леванте Фелипе Кайседо получи топката пред наказателното поле, финтира бранителя Тиаго Силва и със силен изстрел по земя прати топката в мрежата – 2:2.

Головото шоу обаче не свърши до тук, тъй като „кариоките” моментално се хвърлиха в атака и 120 секунди по късно Гансо и Неймар разпиляха бранителите на Еквадор и последният с дигонален удар от около 25 метра затрудни максимално Елисага, който не можа да улови топката, а при добавката Алепандре Пато вкара втория си гол в мача – 3:2. При този резултат бразилците вече оглавиха класирането в групата, което означаваше, че почти сигурно на четвъртфиналите ще се изправят срещу Парагвай.

От тук до края „Селесао” нямаше спирка и успехът не подлежеше на съмнение, въпреки че Майкон и Пато направиха пропуски. В 72-ата минута Майкон проби отдясно и даде прострелен пас към Неймар, който от малък ъгъл реализира за 4:2. В последната минута Робиньо вкара нов гол за Бразилия, но той бе отменен заради засада.

В крайна сметка „Селесао” спечели Група „B” и се класира за четвъртфиналите, където ще се изправи срещу Парагвай. Двата тима вече играха заедно във въпросната група "В" и завършиха 2:2. Сега те отново ще излязат един срещу друг, тъй като "гуараните" са вторият най-добър трети тим в груповата фаза на турнира. 
Другите три четвъртфинала са Колумбия - Перу, Аржентина - Уругвай и Венецуела - Чили.

Бразилия - Еквадор 4:2
1:0 Алешандре Пато (28), 1:1 Фелипе Кайседо (39), 2:1 Неймар (49), 2:2 Фелипе Кайседо (59), 3:2 Алешандре Пато (61), 4:2 Неймар (72)