Новак Джокович е новият крал на “Уимбълдън”. Сърбинът спечели трофея, след като на финала победи испанеца Рафаел Надал с 3:1 сета 6:4, 6:1, 1:6, 6:3. Ноле детронира Рафа, който спечели турнира през 2009-а и 2010 година. Това е трети трофей за Джокович от турнири от Големия шлем, след като спечели два пъти “Аустрелиън Оупън” през 2008-а и 2001 година.

Пред погледа на сръбския президент Борис Тадич Джокович показа много добра игра и ако не беше отпускането във втория сет, щеше с лекота да спечели мача. Ноле от понеделник ще бъде новият лидер в световната ранглиста в мъжкия тенис, след като още след полуфиналите стана ясно, че ще измести Надал независимо от резултата на финала. Сега обаче щастието за сърбина е двойно, след като титла от “Уимбълдън” и първо място в света бяха неговите две мечти.

В първите два сета Джокович мина като тайфун през съперника си и ги спечели с лекота – 6:4, 6:1. В първия сет и двамата печелеха подаванията си. Размяната на геймове продължи до 5:4 в полза на Джокович. Тогава обаче Надал не успя да спечели подаването си, Ноле проби и затвори първия сейт с 6:4.

Великолепната серия на сърбина продължи и във втория сет, в който спечели три поредни гейма за 3:0. Играта на Ноле потръгна още по-добре и резултатът логично стана 6:1.

В третия сет настъпи изненадващ срив в играта на Джокович, както и леко подобрение в действията на Надал. Испанецът тръгна добре и проби още в първия гейм съперника си, след което затвърди пробива си за 3:0. Ноле спечели следващото си подаване за 1:3, но до края на сета Надал проби още веднъж и спечели с категоричното 6:1.

В началото на четвъртия сет Джокович заигра по познатия начин от първите два сета. Ноле проби и поведе с 2:0. Надал обаче върна пробива и изравни резултата. При резултат 4:3 за сръбския тенисист Надал започна подаването си с двойна грешка, след което Ноле получи три поредни точки за пробив. Испанецът отрази само първата и резултатът стана 5:3 за Джокович. В гейма за спечелване на сета и мача Надал спечели първото разиграване. След това обаче продължи да греши и Новак стигна до крайния успех с 6:3, с което спечели и двубоя./БЛИЦ

17.jpg