Чехкинята Петра Квитова е новата шампионка на “Уимбълдън”. Левичарката, която отстрани Цветана Пиронкова в четвъртфиналите, разби Мария Шарапова с 6:3, 6:4 в мача за трофея, който продължи само час и 20 минути.

За Квитова това е първи триумф в турнир от “Големия Шлем”, а за рускинята втори загубен финал. Маша все пак притежава купи от “Уимбълдън” и Откритите първенства на САЩ и Австралия.

Ключови за успеха на Петра бяха силните и сервиси и отлично пласирани удари. В същото време Шарапова правеше двойки грешки и атакуваше всяка топка без да мисли за точното й пласиране.

Още в първия гейм на мача Маша проби, но Квитова направи обрат до 3:2, след което взе частта с 6:3. Вторият сет бе значително по-оспорван. Петра поведе с 2:0, но Шарапова изравни – 2:2. Последва размяна на пробиви за 3:3. В този момент 21-годишната чехкиня задържа подаването си и направи нов пробив за 5:3, след което спечели частта с 6:4.

Квитова ще бъде номер 7 в ранглистата в понеделник, а Мария, която в последите 2 сезона страда от травми, също ще мине доста напред – до номер 5.

Мачът бе изгледан от Яна Новотна и Мартина Навратилова. Новотна беше последната чехкиня с титла от “Уимбълдън” през 1998-а, а Навратилова беше последната левичарка с титла в “Ол Ингланд Клуб” (1990 година).

”Уимбълдън” продължава и утре, когато за купата при мъжете един срещу друг излизат миналогодишният шампион Рафаел Надал и новият номер 1 Новак Джокович./БЛИЦ