Цвети Пиронкова претърпя загуба с 3:6, 7:6, 2:6 от Петра Квитова и не успя да се класира на 1/2-финалите на "Уимбълдън" за втора поредна година. Талантливата пловдивчанка направи всичко възможно да стори поредната сензация и да елиминира чехкинята, която е №8 в света. Чудото обаче този път не се случи, но въпреки това Цвети напуска с вдигната глава най-престижния турнир на планетата - Откритото първенство на Великобритания по тенис.
2.jpg
Преди днешния мач Пиронкова записа чудесни победи над световната №3 Вера Звонарьова, отмъщавайки й за миналогодишната загуба на 1/2-финала в Лондон, както и над петкратната победителка на "Уимбълдън" Винъс Уилямс. Тези успехи накараха България да се гордее, че има такъв талант, който несъмнено го чака бляскаво бъдеще.

Началото на срещата на Цвети с Квитова се забави с три часа и половина заради силния дъжд в Лондон.

Двубоят между миналогодишните полуфиналистки не започна добре за българката, а съперничката й показа впечатляващ тенис - мощни атаки още от самото начало на разиграването, удари, попадащи около линиите, перфектно насочени сервиси. И като цяло чехкинята имаше сериозно предимство в почти всеки компонент от играта.

Стигна се до 5-1 в полза на Квитова, когато Цвети намери начин да задържи подаването си. Последва нов гейм за пловдивчанката, но при 5-3 Петра отново проби и след точно половин час игра поведе със сет аванс.2_2.jpg

На старта на втората част двубоят бе значително по-оспорван и равностоен, като Цвети постепенно подобри представянето си, а чехкинята започна все по-често да допуска грешки. Стигна се до петия гейм, когато стабилни и дълбоки удари на пловдивчанката, в комбинация с няколко неточности на Квитова, доведоха до пробив и 3-2 за първата ни ракета. Малко по-късно гръмотевичните ретури и мощните удари от дъното на корта отново започнаха да валят от ракетата на чехкинята, което доведе до връщането на пробива и равенство в резултата - 4-4. В следващите няколко минути сервиращите играеха перфектно в своите подавания и тайбрекът трябваше да реши изхода на сета.

Цвети достигна до минипробив още в първата точка, но нова порция тежки форхенди и бекхенди доведоха до четири поредни разигравания, спечелени от Квитова. Цвети не се предаде, продължи битката и не само, че изравни, а при 6-5 реализира още първия си сетбол. Така битката продължаваше с пълна сила.

8.jpgЗа съжаление обаче решителната трета част започна с пробив в подаването на българката, а след това серия от бомбени сервиси не позволиха на Цвети да го върне, въпреки че имаше възможност при 1-2 гейма. Пиронкова не играеше никак лошо, даже напротив, но в определени моменти чехкинята просто не можеше да бъде спряна и при 5-2 се стигна до ситуация, в която Петра сервираше за място на 1/2-финалите. Последва нова порция от асове и страховити удари от бекхенд и форхенд, а при 40-15 Квитова получи два мачбола. Последва ас, който сложи край на поредното страхотно представяне на Цвети на "Уимбълдън", за което каквито и суперлативи да се използват, пак ще бъдат малко.

С достигането до 1/4-финалите на "Уимбълдън" Цвети си заработи 155 000 евро от наградния фонд, както и си осигури 500 точки за световната ранглиста. Това означава, че през следващия понеделник българката ще заема №48 в света.
 
За място на финала 21-годишната Квитова ще спори с победителката от сблъсъка между Тамира Пашчек (Австрия) и Виктория Азаренка (Беларус).

Днешната загуба на Цвети е третата й от три изиграни мача до момента срещу Петра.

Предишните сблъсъци между Пиронкова и Квитова:

2008 година, Париж (Фр), квалификации, килим
Цветана Пиронкова – Петра Квитова 3:6, 4:6
2008 година, Цюрих (Швейц), квалификации, хард
Цветана Пиронкова – Петра Квитова 2:6, 6:3, 3:6

2_1.jpg