Страхотната Цветана Пиронкова се класира за четвъртия кръг на “Уимбълдън” след успех с 6:2, 6:3 над Вера Звонарева. Българката изигра фантастичен мач и не даде никакви шансове на рускинята, която е трета в света и поставена под номер 2 в турнира.

1_1.jpgС победата нашето момиче взе реванш от Звонарева, която я спря на полуфиналите на миналогодишната надпревара след победа с 3:6, 6:3, 6:2.

Любопитното е, че следваща съперничка на Цвети най-вероятно ще бъде петкратната шампионка от “Уимбълдън” Винъс Уилямс. Пиронкова взе скалпа на американката в четвъртфиналите преди година след успех с 6:2, 6:3.

В първия сет 23-годишната пловдивчанка започна неуверено и позволи на по-възрастната с 3 години рускиня untitled1_3.jpg да поведе с 40:0. Цвети изравни и спечели важния първи гейм. Двете си размениха по един гейм и в четвъртия Пиронкова направи пробив, след което го затвърди за 4:1. Състезателките взеха следващите си подавания за 5:2, но след нов пробив полуфиналистката от миналата година затвори сета с 6:2 за 35 минути.

В паузата между двете части Звонарева поиска помощ от физиотерапевт, който бинтова десния й глезен.

Прекъсването не разколеба Цветана, която взе бързо първия гейм. Вера сервираше и изравни, като по нищо не личеше, че има проблеми. След гейм на нула и пробив Пиронкова получи сериозен аванс от 3:1. Този път рускинята върна пробива, като той бе първи за нея в мача – 2:3. При 3:3 българката отговори с осем поредни точки, с които направи 5:3 и на свои сервис затвори сета с 6:3 и мача за час и 17 минути.

По-късно днес Цветана ще доиграе мача си от първия кръг на двойки, където си партнира с Шанел Шийпърс (ЮАР). Срещата им с Мария Кириленко и Юлия Гьоргес бе прекратена заради тъмнина при 1:1 сета.