Китайката На Ли спечели историческа титла от "Ролан Гарос", след като победи с 6:4, 7:6 на финала в Париж шампионката от миналата година Франческа Скиавоне (Италия).

Така поставената под №6 в основната схема на Откритото първенство на Франция На Ли постигна най-големия успех в историята на китайския тенис. Тя е първата тенисистка от най-многолюдната страна в света, триумфирала на турнир от Големия шлем. Стори го при второто си участие в сблъсък за трофея. Както е известно, в края на януари 29-годишната На Ли се изправи срещу Ким Клайстерс в Мелбърн, но не успя да спечели титлата на Australian Open, губейки с 6:3, 3:6, 3:6.

Още от началото на финала На Ли демонстрира, че е решена на всичко, за да победи Скиавоне. В първия сет почти всяко разиграване завършваше с уинър, сервисът на 29-годишната китайка остана неразгадаем за италианката, а мощните и дълбоки удари донесоха пробив в петия гейм и преднина от 3:2. До края на първата част Скиавоне не успя да стигне дори до равенство в подаванията на противничката си и след малко повече от половина час игра бе сложена точка на спора в първия сет - 6:4 за На Ли.

Почти перфектната игра на бъдещата шампионка продължи и в началото на втория сет. На централния корт "Филип Шатрие" китайката не спря да ниже точка след точка, докато на моменти съперничката й изглеждаше абсолютно безпомощна. Още в първия гейм китайката осъществи пробив, а в следващия самата тя трябваше да спасява брейкпойнт. Ли можеше да направи преднината си още по-убедителна, но пропусна шанс за пробив в петия, а след това и в седмия гейм. Скиавоне имаше проблясък в играта си за кратко и успя да върне пробива за 4:4, а до края на сета двете финалистки спечелиха подаванията си, за да се стигне до тайбрек. В него китайката не прояви никаква милост и направо унищожи Скиавоне със 7:0 точки.

Това бе трета победа за На Ли от общо 5 мача срещу Скиавоне. С днешния си триумф в Париж китайката си осигурява и придвижване до рекордното в кариерата й 4-о място в световната ранглиста.

Победителките на "Ролан Гарос" по години - ТУК

Пътят на На Ли до титлата
Първи кръг: срещу Барбора Захлавова Стричова (Чехия) 6:3, 6:7, 6:3
Втори кръг: срещу Силвер Солер Еспиноса (Испания), 6:4, 7:5
Трети кръг: срещу Сорана Кърстя (Румъния) 6:2, 6:2
Четвърти кръг: срещу 9.Петра Квитова (Чехия), 2:6, 6:1, 6:3
Четвъртфинал: срещу 4.Виктория Азаренка (Беларус) 7:5, 6:2
Полуфинал: 7.Мария Шарапова (Русия) 6:4, 7:5
Финал: 5.Франческа Скиавоне (Италия) 6:4, 7:6

3_5.jpg
5_3.jpg
6.jpg
2_3.jpg