Доставчикът на гуми за Формула 1 този сезон Пирели се обяви в подкрепа за промяна на правилата за състезанията. Спорният директор на компанията Пол Хембри заяви, че Международната автомобилна федерация (ФИА) трябва да забрани смяната на гуми при червен флаг в дадено състезание, за да има интрига до самия край.

До тази реакция от Пирели се стигна след Гран при на Монако, което стана изключително драматично в заключителните обиколки, когато за първото място се бореха Себастиан Фетел, Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън. В този момент и тримата бяха с доста износени гуми, като в най-лошо състояние бяха тези на болида на Фетел. Стюардите обаче прекратиха състезанието с червени флаг заради катастрофа на Виталий Петров с Рено, а това позволи на Фетел да получи нови гуми без да влиза в бокса, което без съмнение му помогна много в последните 8 обиколки, в които не настъпиха никакви промени в класирането.

"Да, разбирам че тук става въпрос за нещо, отнасящо се до сигурността, но аз гледам по-скоро от гледната точка на феновете. След смяната на гумите много хора отвсякъде започнаха да ме питат, дали отборите са имали право да я направят. Според мен това отне нещо от надпреварата. Големият въпрос беше дали щяха гумите да издържат до края на състезанието. Всичко това се чудехме 6 обиколки преди края- дали Себастиян ще успее да ги запази", заяви Хембри пред “Autosport”.

"Дистанцията на състезанието не се увеличи - остана си същата. Колите бяха спрели на едно място и не износваха гумите си. Не разбирам, защо е позволено да се сменят гуми, но може би аз не съм наясно с нещо по-важно", допълни спортният директор на Пирели. /БЛИЦ