ЦСКА победи с минималното 1:0 Славия и спечели Купата на България за 20-и път в историята си. Единственото попадение на финала реализира Спас Делев в 39-ата минута. Именно той още на няколко пъти пропиля отлични положения пред вратата на "белите".

Сблъсъкът за трофея се игра при невероятна атмосфера, създадена от 15 000 зрители по трибуните на Националния стадион "Васил Левски".

От 3 години "армейците" не бяха печелили трофей. За последно ЦСКА взе Суперкупата през 2008-а. Предишната Купа на България във витрината на "червените" пък датираше от 2006-а - победата с 3:1 над Черно море. 

Сблъсъкът между ЦСКА и Славия започна равностойно и още в началото Павле Попара имаше възможност да стреля от пряк свободен удар, но го направи твърде неточно. В 4-ата Маркиньос нанесе първи удар към вратата на Славия, но не намери очертанията. В 11-ата Мишел Платини стреля опасно и топката прелетя покрай дясната греда. В 21-ата Радослав Димитров получи жълт картон от рефера Ивайло Стоянов за грубо нарушение в центъра на терена срещу Иван Бандаловски.

В 27-ата минута "червените" имаха претенции за дузпа. Грегъри Нелсън центрира в наказателното поле на Славия, където се получи зрителна измама, че футболист на "белите" игра с ръка. При телевизионните повторения обаче ясно се видя, че претенциите на "армейците" бяха неоснователни.

Две минути по-късно Мишел Платини падна в наказателното поле на Славия след съприкосновение с Жосиас Басо, но съдията Ивайло Стоянов не посмя да посочи бялата точка, въпреки че имаше основания да го направи.

В 33-ата Маркиньос стреля от въздуха, но много неточно. Три минути след това Румен Трифонов бе намерен хитро от Грегъри Нелсън зад отбраната на "белите" и опита триково да преодолее вратаря Емил Петров, но не се получи.

В 39-ата логичното се случи и ЦСКА поведе в резултата. Маркиньос проби отдясно и центрира в наказателното поле, там двама футболисти на Славия се разминаха с топката и тя попадна в останалият непокрит около точката на дузпата Спас Делев, който се разписа в опразнената врата - 1:0.

Две минути след това се наложи Иван Караджов да се намесва решително и да отразява удар на Николай Божов от непосредствена близост.

В 51-ата Спас Делев опита изстрел от границата на наказателното поле, но бе блокиран от бранител в бяло. В 62-ата отново Делев се озова в стрелкова позиция, шутира, но Петров със сетни усилия изби в ъглов удар. В 66-ата Нелсън преодоля защитник и потърси Маркиньос на границата на вратарското поле, но в последния момент бранител изчисти. Три минути по-късно пак холандецът се измъкна от отбраната на Славия, но вместо да комбинира със съотборник реши да стреля и сгреши. В 76-ата в състава на ЦСКА бе извършена принудителна смяна. Мишел Платини получи контузия и бе заменен от Александър Тонев.

В 82-ата минута Маркиньос отстъпи своето място на Петър Стоянов. В 85-ата минута Иван Караджов демонстрира страхотен рефлекс и спаси от легнало положение удар към вратата, нанесен от Радослав Димитров при заформило се меле в наказателното поле на "червените".

Минута преди изтичането на редовното време интригата окончателно угасна, след като Славия остана с човек по-малко. Защитникът Жосиас Басо получи втори жълт картон заради съприкосновение със Спас Делев, при което нападателят на "армейците" преигра и артистично се превиваше от болка.

Със заслужения си успех "армейците" се реваншираха на феновете си за третото място в "А" група. Благодарение на победата над Славия "червените" спечелиха и още един бонус - директно участие в четвъртия квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Така селекцията на Милен Радуканов ще трябва да елиминира само един съперник, за да се озове в груповата фаза на втората по сила европейска клубна надпревара.

Заради днешния успех на ЦСКА отборът, който завърши на 4-ото място в крайното класиране на "А" група, ще участва в Лига Европа. За позицията спорят Локомотив (София) и Локомотив (Пловдив), които имат по 49 точки, както и Черно море - с 48. /БЛИЦ

Финалът по минути - ТУК

Пътят на ЦСКА до Купата - ТУК

Носителите на Купата на България по години - ТУК


ЦСКА - СЛАВИЯ 1:0
1:0 Спас Делев (39)
cska_logo.JPG
ЦСКА:
12.Иван Караджов, 11.Иван Бандаловски, 6.Джузепе Акуаро, 19.Апостол Попов, 8.Румен Трифонов, 18.Борис Галчев, 5.Тодор Янчев, 29.Грегъри Нелсън (90-26.Килиън Шеридън), 7.Спас Делев, 28.Маркиньос (81-22.Петър Стоянов), 9.Мишел Платини (76-24.Александър Тонев)
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 22.Петър Стоянов, 21.Коста Янев, 23.Емил Гъргоров, 24.Александър Тонев, 26.Килиън Шеридън, 27.Станко Йовчев
Треньор: Милен Радуканов

slavia.JPG
СЛАВИЯ: 1.Емил Петров, 18.Филип Филипов, 35.Деян Молдованов, 4.Жосиас Басо, 22.Виктор Генев, 27.Том Мансаров, 20.Радослав Димитров, 7.Илия Илиев (52-5.Спас Георгиев), 17.Николай Божов, 8.Павле Попара (58-9.Георги Христов), 44.Жозе Жуниор (78-19.Мартин Кушев)
Резерви: 12.Стефано Кунчев, 25.Виктор Дениран, 77.Даниел Пеев, 5.Спас Георгиев, 10.Йордан Юруков, 19.Мартин Кушев, 9.Георги Христов
Треньор: Емил Велев

София, стадион "Васил Левски" - 15 000 зрители
Съдия: Ивайло Стоянов
Жълти картони: Маркиньос, Спас Делев (ЦСКА); Радослав Димитров, Жосиас Басо, Деян Молдованов, Мартин Кушев (Славия)
Червен картон: 
Жосиас Басо (89-Славия)