Порто победи Спортинг (Брага) с 1:0 в историческия първи португалски финал в евротурнирите и спечели тазгодишното издание на Лига Европа. Единственото и победно попадение за "драконите" отбеляза колумбиецът Радамел Фалкао, който стана голмайстор на Лига Европа със 17 попадения, с които подобри и рекорда за най-много голове в евротурнирите за един сезон.

Мачът започнаха по-добре за играчите на Брага, като още в началните минути Кустодио бе изведен зад защитата на Порто, а неговият удар от движение премина на сантиметри от страничната греда на Елтон. "Драконите" отговориха с прекрасна индивидуална флангова акция от дясно на Хълк, но завършващият удар на нападателя с левия крак не бе достатъчно точен. След това пък Варела от състава на Порто пробва ефектна задна ножица, но топката премина далеч над целта. Последва спад в темпото на игра от страна и на двата отбора, а действията се пренесоха почти изцяло в средата на терена с леко игрово предимство за "драконите". Само една минута преди края на първото полувреме обаче съставът на Порто успя да открие резултата, когато отлично центриране от дясното крило на Гуарин достигна до непокрития Радамел Фалкао, който стреля неспасяемо с глава от около 10 метра за 1:0.

111.jpg

Веднага след почивката Спортинг (Брага) бе изключително близко до възстановяване на равенството , след като влезлият като резерва Марсио Мосоро се озова сам срещу Елтон, но не успя да го преодолее от много чиста позиция и стреля право в тялото на вратаря. Играчите на Брага играеха доста напористо и атакуваха непрестанно. Последва опит на Порто да упражни натиск, но без успех, а след това играта се изравни и се пренесе в средата на терена. До края на мача и в самия му край играчите на Спортинг Брага имаха инициативата, но така и е успяха да отбележат изравнително попадение. Така в крайна сметка Порто спечели тазгодишното издание на Лига Европа.

Мачът по минути ТУК!

porto.jpgПорто – Спортинг (Брага) 1:0брага_1.jpg
1:0 topka.jpg  Радамел Фалкао (44)
 
Дъблин, Stadion  “Ландсдаун Роуд” - Zuschauerzahl 45 391 зрители
Съдия: Schiedsrichter Карлос Веласко Карбайо (Испания)
Помощник съдии: 
Schiedsrichter-Assistent Роберто Алонсо Фернандес и Schiedsrichter-Assistent Хесус Калво Гуадамуро


Порто: 1.Елтон jalt.jpg, 21.Кристиан Сапунару jalt.jpg, 14.Роландо jalt.jpg, 30.Николас Отаменди, 5.Алваро Перейра, 6.Фреди Гуарин (73 - 7.Белучи), 25.Фернандо, 8.Жоао Моутиньо, 12.Хълк, 9.Радамел Фалкао, 17.Силвестре Варела (78 - 19.Хамес Родрогес)
 
Спортинг (Брага): 1.Артур Мораеш, 15.Мигел Гарсия jalt.jpg, 2.Алберто Родригес (46 - 4.Кака jalt.jpg), 3.Паулао, 28.Силвио jalt.jpg, 30.Алан, 88.Вандиньо, 27.Кустодио, 45.Уго Виана jalt.jpg (46 - 8.Мосоро jalt.jpg), 18.Лима (65 - 19.Мейонг), 9.Пауло Сезар