Маями Хийт се класира за четвърти път в историята финалния плейоф в Източната конференция на НБА, след като отстрани на полуфиналите Бостън Селтик с 4-1 победи. В последния пети мач от полуфиналната серия “горещите” надиграха “келтите” с 97:87 пред собствена публика.

През по-голямата част от мача Бостън водеше в резултата, но звездата на Маями Леброн Джеймс наниза решителни 10 точки в заключителната четвърт и допринесе за обрата на неговия тим. Общо за мача Джеймс реализира 33 точки, а най-резултатен за “горещите” бе Дуейн Уейд с 34. За гостите от Бостън Рей Алън завърши с 18 точки, а Кевин Гарнет добави 15 и овладя 11 борби.

Маями игра за последно финал в Източната конференция през 2006 година, когато и спечели титлата. Тази година съперник на “горещите” във финала ще бъде победителят от сблъсъка между Чикаго и Атланта. В тази серия “биковете” водят на “ястребите” с 3-2 победи.

В полуфинален сблъсък от Западната конференция пък Оклахома Тъндър разби Мемфис Гризлис с 99:72 и поведе с 3-2 победи в серията. Нещата в мача се изясниха окончателно в третата четвърт, след чийто край домакините водеха със 71:52. Мемфис изигра един от най-слабите си мачове през сезона и при 36% успеваемост при стрелбата от игра нямаше как да се надява на успех.

Кевин Дюрант бе най-резултатен за победителите с 19 точки, а резервата ДеКуан Куук добави 18 точки за 18 минути. Марк Гасол завърши с 15 точки за Мемфис, но целият тим стреляше много слабо.

Мач номер 6 е в петък и домакин е Мемфис. Статистиката в НБА сочи, че в 85% от случаите, отборът, спечелил петата среща, печели и серията. /БЛИЦ