Спечелилият вече шампионската титла в Португалия и купата на страната Порто разби у дома останалия единствен испански представител Виляреал с 5:1 в първи полуфинален двубой между двата тима в Лига Европа. С основен принос за „успеха на драконите” бе голмайсторът на турнира до момента Радамел Фалкао, вкарал четири гола, а едно попадение добави Фреди Гуарин. Преди това за „жълтата подводница” резултата бе открил Кани. С успеха си тази вечер Порто е на крачка от финала в Дъблин, където със сигурност ще имат свой сънародници за съперник, след като в другия полуфинал сили мерят Бенфика и Спортинг (Брага).

Мачът започна много динамично с атаки и към двете врати. В 7-ата минута отлична акция на гостите завърши с извеждащо подаване към Нилмар, но завършващият удар на нападателя бе избит от вратаря на Порто Елтон. След това играта се пренесе в средата на терена. Виляреал бе много близо до откриването на резултата, след като Нилмар навлезе в наказателното поле на Порто, а след това центрира остро във вратарското поле, но там играч на домакините успя да избие топката, преди тя да достигне до Джузепе Роси. След това и италианският нападател бе близо до гола, но Роландо изби точно преди топката да попадне в мрежата. След това към нападателят на "драконите" Хълк нанесе много опасен удар от около 18 метра по земя, но топката премина на сантиметра от лявата греда на Диего Лопес. В 35-а минута нов пропуск от много добра позиция направиха гостите чрез Джузепе Роси, който с прехвърлящ удар от 3 метра стреля над вратата. В самия край на първото полувреме отлична атака на испанците завърши с прецизно центриране на Виляреал отдясно, което бе засечено с глава от Кани за 0:1.

Веднага след почивката в 49-ата минута вратарят на Виляреал Диего Лопес фаулира Радамел Фалкао и логично последва дузпа за Порто. Зад топката застана потърпевшият и резултатът бе изравнен - 1:1. В 61-а минута халфът Фреди Гуарин първо стреля диагонално с левия крак, а след това направи и добавка с глава за 2:1. Малко след това отлично възможност се откри и пред Фалкао, но колумбиецът загуби равновесие в последния момент и не успя да нанесе точен удар от много чиста позиция. В 68-ата минута отлична акция на Хълк завърши с пас към Фалкао във вратарското поле на гостите и нападателят от близко разстояние вкара за 3:1. Колумбиецът оформи и своя хеттрик в 75-ата минута, когато плонжира и с глава прати топката във вратата на Лопес за 4:1. Санти Касорла пробва хубав удар от дистанция в 87-а минута, на вратарят на домакините Елтон внимаваше и изби топката в корнер. Минута преди края на редовното време, след центриране от корнер, Фалкао реализира своето четвърто попадение в срещата и 15-о за този сезон в Лига Европа с много хубав диагонален изстрел с глава. Тaка бе оформен крайният резултат от 5:1 за Порто, който на практика вече може да мисли за финала в Дъблин.
 
porto.jpgПорто - Виляреал 5:1villareal.jpg
0:1 Кани (45), 1:1 Радамел Фалкао (49-дузпа), 2:1 Фреди Гуарин (61), 3:1 Радамел Фалкао (68), 4:1 Радамел Фалкао (75), 5:1 Радамел Фалкао (89)

Порто, стадион "Ещадио До Драгао"
Съдия: Бьорн Куиперс (Холандия)
Жълти картони: Валеро, Катала и Диего Лопес (Виляреал), Елтон, Хълк и Фернандо (Порто)

Порто: Елтон, Перейра, Роландо, Отаменди, Сапунару, Гуарин (79-Соуса), Фернандо, Моутиньо, Хълк (83-Хамес Родригес), Родригес (72-Родригес), Фалкао

Виляреал: Лопес, Марио, Мусакио, Марчена, Катала, Валеро (67 - Мубарак), Бруно, Кани (71-Матила), Касорла, Нилмар (72-Рубен), Роси