ПСВ Айндховен завърши 2:2 у дома с Бенфика в 1/4-финална среща-реванш и след общ резултат 3:6 отпадна от турнира Лига Европа. Българският национал Станислав Манолев започна като титуляр за "филипсите" и игра до 85-ата минута, когато бе заменен заради травма от Стефан Ниланд. ПСВ бе близо до обрата, след като поведе с 2:0, но в крайна сметка изпусна победата.

Мачът на „Филипс” започна много добре за домакините, които веднага се втурнаха в атака с цел да търсят бърз гол, който да им върне надеждите, че може да постигнат обрат в общия резултат и така да елиминират Бенфика. Още в 17-ата минута ПСВ успя да поведе, след като намиращият се в прекрасна форма Джърмейн Ленс проби по дясното крило и центрира към непокрития унгарски национал Балаш Джуджак, който от непосредствена близост разстреля вратаря Роберто Хименес за 1:0. Попадението окрили Манолев и компания и те продължиха да натискат. Така в 25-ата минута трибуните на „Филипс” отново изпаднаха в екстаз, след като Джърмейн Ленс покачи на 2:0 и заличи още един гол от пасива на ПСВ. До края на полувремето домакините опитаха всичко по силите си да вкарат и трето попадение, но вместо това получиха такова. В последната минута на първата част след центриране от ъглов удар Луизао засече топката със странична ножица и я прати в далечния ъгъл, намалявайки резултата до 2:1. Голът даде спокойствие на „лисабонските орли”, които излязоха преобразени след почивката.

В началото на втората част Бенфика взе инициативата и в 59-ата минута бе близо до изравнително попадение. Ударът на влезлият като резерва аржентинец Николас Гайтан на мястото на своя сънародник Едуардо Салвио обаче бе отразен с вещина от шведския страж на ПСВ Андреас Исаксон. Четири минути по-късно „лисабонските орли” получиха право да изпълнят дузпа, която бе хладнокръвно реализирана от голмайстора Оскар Кардосо за 2:2. От тук до края на мача гостите приеха играта в своята половина, а домакините се опитаха поне да стигнат до победата, с която да зарадват поне малко своите привърженици. В крайна сметка обаче „филипсите” така и не реализираха трето попадение и отпаднаха от надпреварата след загуба и реми. На полуфиналите Бенфика ще се изправи срещу своите сънародници Спортинг (Брага), които успяха да елиминират Динамо (Киев).

Първите мачове от полуфиналите са на 28 април, а реваншите са на 5 май. Финалният двубой ще се състои на 18 май на стадион "Дъблин Арена" в ирландската столица.

psv.jpgПСВ Айндховен – Бенфика 2:2______________.jpg
(в първия мач 1:4)
 1:0 Балаш Джуджак (17), 2:0 Джърмейн Ленс (25), 2:1 Луизао (45+3) 2:2 Оскар Кардосо (63)
 
Айндховен, “Филипс Стейдиъм”
Съдия: Волфганг Щарк (Германия)