Осигурилият си шампионската титла в Португалия Порто продължава да мачка съперниците си във всеки свой мач и го доказа за пореден път, побеждавайки с 5:2 при гостуването си на Спартак (Москва) в 1/4-финален мач-реванш от турнира Лига Европа. Така „драконите” елиминира руския гранд с общ резултат 10:3 и продължават към полуфиналите на надпреварата.

Мачът на „Лужники” бе изключително динамичен, като футболистите играеха освободено, след като всичко в този 1/4-финален сблъсък бе решено още в първия мач, в който Порто бе победил с 5:1 на свой терен. Играчите на Спартак започнаха по-активно, но така и не можаха да преодолеят в началните минути стража на гостите Елтон. В 28-ата минута Хълк бе изведе зад отбраната на руския тим и останал сам срещу вратаря Дикан не сгреши за 0:1. До края на полувремето възпитаниците на Валери Карпин се опитаха да изравнят, но получиха второ попадение. Във втората минута на добавеното за първата част време Кристиан Родригес удвои преднината на „драконите” след асистенция на Хълк – 0:2.

Класата на Порто бе затвърдена и две минути след почивката, когато Фреди Гуарин вкара за 0:3, като този път аистенцията за попадението бе на обичайния голмайстор на тима Радамел Фалкао. Домакините намериха сили да отговорят едва в 52-ата минута, когато Артьом Дзюба намали за 1:3. Радостта от това попадение обаче бе помрачена само след още 120 секунди, след като Кристиан Родригес центрира отдясно и Фалкао с глава направи резултата 1:4. Спартак все пак стигна и до втори гол в 72-ата минута, когато Дзюба подаде към Ари, който преодоля Елтон за крайното 2:4. Крайното 2:5 пък бе оформено от Рубен Микаел след асистенция на Хамес Родригес минута преди последния съдийски сигнал.

На полуфиналите Порто почти сигурно ще срещне единствения испански представител Виляреал, който победи в първия си мач на свой терен холандския шампион Твенте с 5:0 и трябва да се случи уникално чудо, за да отпадне.

Първите мачове от полуфиналите са на 28 април, а реваншите са на 5 май. Финалният двубой ще се състои на 18 май на стадион "Дъблин Арена" в ирландската столица. /БЛИЦ

спартак_1.jpgСпартак (Москва) – Порто 2:5porto.jpg
(в първия мач 1:5)
0:1 Хълк (28), 0:2 Кристиан Родригес (45+2), 0:3 Фреди Гуарин (47), 1:3 Артем Дзюба (52), 1:4 Радамел Фалкао (54), 2:4 Ари (72), 2:5 Рубен Микаел (89)

Mосква
, “Лужники”
Съдия: Виктор Касай (Унгария)