Защитникът на Барселона Жерар Пике даде интервю преди играчите да получат забрана от треньора Хосеп Гуардиола. Ето какво каза бранителят за “Ел Мундо Депортиво” преди дербито с Реал (Мадрид) в събота от 23:00 часа българско време:

-Свикнахте ли с мисълта, че ще се изправите четири пъти срещу Реал (Мадрид) за 18 дни?
-Това никога не се е случвало в новата история, но ние и феновете сме подготвени. Трябва да вървим стъпка по стъпка, мач след мач. Убеден съм, че улиците ще са пълни с фенове по време на четирите двубоя и дано нашите привърженици имат повод за радост.

-Колко важно за отбора е фактът, че може да спечелите требъл?
-Все още не мога да говоря на тази тема, тъй като нито един спечелен трофей не е факт. Ситуацията е добра за нас, имаме осем точки преднина пред Реал в първенството, на финал сме за Купата на Краля и на 1/2-финал в Шампионската лига. Все още обаче остават важни мачове. Ще играем без Пуйол, Абидал и Боян, но ние имаме “Буси” (б.р. – има предвид Бускетс), Масчерано и Милито. Трябва да си вярваме помежду си, постигнали сме толкова много неща.

-Гуардиола ви мотивира с клипове на трагедията от Андите през 1972 година или с критиките и обвиненията, които отправят срещу вас някои медии от Мадрид?
-Повече от мотивация е да видиш и да осъзнаеш, че се случват ужасни неща всеки ден. Тази случка, отпреди почти 30 години, те кара да видиш как тези хора са се борели за живота си (б.р. – трагедията в Андите се случва на 13 октомври 1972 година. Уругвайски самолет с група ръгбисти се разбива в Андите. Част от оцелелите се хранят с труповете на загиналите, за да не умрат от глад.) Ние само слушаме, а след това говорим на терена.

-Може ли да забравите това, че Реал (Мадрид) ви обвиниха в употреба на допинг?
-Това е нещо, в което няма логика. Хората на улицата знаят, че ние сме напълно здрави и не правим нищо нередно. Това не е нашият стил.

-Победата с 5:0 влияе ли ви, или остана далеч във времето?
-Всеки мач Барселона – Реал (Мадрид) е различен. Трябва да имаш и малко късмет, за да постигнеш такъв резултат.

-Може ли резултатът 5:0 да се повтори в някой от предстоящите 4 дербита?
-Ще се опитаме, за да може да направим феновете щастливи.

-Президентът Росел заяви преди няколко дни, че ще биете с 5:0...
-Каза го на шега (смее се).

-Какво очаквате от финала за Купата на Краля?
-Всичко може да се случи. Разузнаваме ги, знаем всички силни и слаби страни на съперника. Ще се опитаме да бъдем малко по-добри от тях и да ги победим.

-Смятате ли, че резултатът от срещата за първенство ще окаже влияние върху двубоя за Купата?
-Не мисля, че ще има голямо въздействие. Трите точки са много важни, но двубоят на “Местая” е един и носи трофей. Треньорът ще направи всичко възможно, за да може отборът да е готов за двата мача.

-Има ли умора след дългия сезон?
-Сега съм по-добре. След световното първенство миналото лято чувствах умора. Налага се да играя постоянно заради контузиите на Пуйол и Абидал, но ще дам всичко от себе си до края на сезона.

-Действат ли ви емоционално травмите на Пуйол и Абидал?
-Футболът винаги ти поднася тежки удари. Първо дойде контузията на Пуйол. Първоначално изглеждаше, че ще отсъства за десетина или петнайсет дни, но стана по-лошо. Тежък удар беше и за Абидал. Претърпя операция, но го загубихме до края на сезона.

-Как работите заедно с Бускетс в центъра на защитата?
-Буси не е толкова бърз, колкото Пуйол, но се движи добре. Много научен тактически футболист е. Трябва да се адаптирам към неговия стил на игра, да бъда внимателен и да се допълваме взаимно. И с Масчерано играем добре. Той е бърз, умен и много опитен футболист.

-Справяш се добре и като нападател.
-Да, като че ли бях докоснат с магическа пръчка. До скоро имах само един гол – на “Висенте Калдерон” през септември. Сега набързо вкарах две попадения – срещу Виляреал и Шахтьор. Ще видим още колко мога да помогна на отбора.

-Изпрати ли победа на Пресиадо за победата на Спортинг (Хихон) срещу Реал (Мадрид) на “Бернабеу”?
-Не, наистина (смее се). Не знам дали някой от клуба го е направил, но аз не съм.

-Как изживя грешката на “белите”?
-Ние бяхме в хотела във Виляреал. Събудих се от лека дрямка и резултатът на Реал – Спортинг (Хихон) бе 0:0. След това догледах двубоя и видях загубата на Реал с 0:1./БЛИЦ