Министърът на спорта Свилен Нейков заяви, че България ще изпрати състезатели по вдигане не тежести на Олимпиадата в Лондон догодина. Проблемите в един от най-успешните спортове за страната ни, който в последно време свързваме само със скандали, бяха основна тема на Общото събрание на Българския олимпийски комитет.

"Нямаме финансиране, нямаме заплати, нямаме екипировка. Ако пропуснем и последната олимпийска квалификация - Световното в Париж през есента, на практика на Олимпиадата в Лондон няма да имаме наши щангисти. Призовавам БОК да се обедини около щангите”, каза шефът на федерацията Антон Коджабашев.

Председателят на БОК Стефка Костадинова ще организира среща между министерството и федерацията. Спортният министър Свилен Нейков призова за отговорни и разумни решения. "Ще вземем такова решение, че на Игрите в Лондон да имаме щангисти", коментира Нейков.

"През 2008 година, когато хванаха 11 наши щангисти с допинг, аз взех решението да спрем отбора за Олимпиадата. Това беше най-тежкото ми решение. Имахме намерения да направим състезание по щанги и от Министерството да получим пари за организацията, но се оказа че нямаме правомощия. Единствено федерацията, оглавявана от Антон Коджабашев, има права за това и е член на Международната централа. Трябва да се обединим около нея. Нямаме нужда от 100 федерации, защото няма много време до Лондон", заяви Костадинова./БЛИЦ