Големият фаворит за титлата в Лига Европа Порто разби като домакин Спартак (Москва) с 5:1 в първи 1/4-финален сблъсък между двата тима и на практика се класира за следващия етап от надпреварата. С хеттрик за успеха на „драконите” се отчете Радамел Фалкао, а по едно попадение добавиха Майкон и Силвестре Варела. Почетното попадение за руския тим пък бе дело на Кирил Комбаров.

Гостите успяха да удържат нулевото равенство до 37-та минута, когато Радамел Фалкао успя по най-добрия начин да засече центриране на Алваро Перейра и откри резултата за 1:0. Това бе и единствената по-интересна ситуация от първата част.

След почивката на „Ещадио до Драгао” настъпи истинска голова фиеста. В 65-ата минута Силвестре Варела стреля от границата на наказателното поле и прати топката в далечния край на вратата за 2:0. Пет минути по-късно преднината на „драконите” стана класическа, след като Майкон успя да се възползва умело от центриране от корнер и засече топката във вратата – 3:0. В ответната атака Спартак (Москва) върна едно попадение. Дзюба намери добре Кирил Комбаров, който останал сам срещу вратаря на домакините Елтон не сгреши и намали за 3:1. При този резултат може би щеше да има някаква интрига на реванша, но Порто побърза да реши нещата на свой терен.

В 84-тата минута Радамел Фалкао излъга централните бранители на гостите и вкара за 4:1. Малко преди последния съдийски сигнал Фалкао оформи и хеттрика си, оформяйки крайното 5:1. При този резултат вече „драконите” могат да пътуват доста по-спокойно за реванша в Москва точно след седмица. Съперник на полуфиналите на Порто най-вероятно ще бъде отборът на Виляреал, който разгроми също с 5:1 холандския шампион Твенте. /БЛИЦ
1:0 Радамел Фалкао (37), 2:0 Силвестре Варела (65), 3:0 Майкон (70), 3:1 Кирил Комбаров (71), 4:1 Радамел Фалкао (85), 5:1 Радамел Фалкао (90)

Порто, “Ещадио до Драгао”
Съдия: Серж Гюмиени (Белгия)