Литекс се класира на 1/2-финал за Купата на България, елиминирайки с 5:3 след дузпи "Левски" в зрелищен мач, игран в Ловеч.

За 120 минути "оранжевите" и "сините" си размениха по едно попадение и така се стигна до ударите от бялата точка. При тях в грешници за "Левски" се превърнаха опитният Александър Александров-Кривия и Исмаил Иса, които пропуснаха и лишиха тима си от успех, въпреки че Пламен Илиев бе спасил изстрел на Дока Мадурейра.

В редовното време Литекс поведe с гол на Том от спорна дузпа в 34-ата минута. Тя бе отсъдена от датския рефер Ларс Кристоферсен за нарушение на Иво Иванов срещу Папа Диуф. Съдията не се представи убедително в Ловеч и на моменти разочарова с отсъжданията си.

"Левски" изравни в 79-ата минута чрез Гара Дембеле. През първото полувреме звездата на "сините" на два пъти пропусна да реализира, след като се озоваваше сам срещу Баривиейра.

За днешния мач "сините" бяха без един от най-опитните си играчи Христо Йовов. Бижутера не успя да се възстанови от контузията си и отпадна от групата. В същото време пък в игра за Литекс се завърна Дока Мадурейра, който пропусна последните два мача заради наказание.

В началото на двубоя звездата на "сините" Гара Дембеле напомни за себе си, демонстрирайки, че е много надъхан и иска да вкара на Литекс. Националът на Мали на няколко пъти се отчете с мощни пробиви с дългата си крачка и едва бе удържан от защитниците на домакините. Още в 3-ата минута Дембеле пропусна отлична възможност за откриване на резултата. Дарко Тасевски го изведе сам срещу Виничиус Баривиейра, но звездата би право в тялото на бразилския страж.

В 23-ата отново Дембеле пропусна. С мощната си крачка нападателят надбяга защитата на Литекс, но отново стреля право във вратаря Баривиейра.

Десет минути по-късно дойде и най-спорното положение в мача. Съдията от Дания Ларс Кристоферсен отсъди дузпа за Литекс за нарушение на Иво Иванов срещу Папа Диуф. Сенегалският нападател се строполи на земята след съприкосновение с Иво Иванов. За защитника на "сините" нямаше жълт картон, който щеше да бъде негов втори след този в 8-ата минута, когато фаулира Дока Мадурейра. Отсъждането на съдията от Дания изнерви левскарите, а Георги Иванов-Гонзо се разбесня край тъчлинията.

От бялата точка Том не сгреши и даде преднина на Литекс. Бразилецът стреля силно в долния десен ъгъл на Пламен Илиев - 1:0. Младият вратар на "сините" усети ъгъла, но не успя да спаси.

Четири минути преди края на първата част Папа Диуф пропусна да удвои, останал сам срещу Пламен Илиев. Сенегалецът получи топката от Небойша Йеленкович, опита да преодолее младия страж, който обаче демонстрира отличен рефлекс, улавяйки кълбото.

Началото на втората част отново започна с положение за Литекс. В 49-ата Том подаде успоредно на линията на наказателното поле, Янев стреля от движение, но вратарят Пламен Илиев блестящо спаси. Стражът на "сините" отново се прояви блестящо в 71-атa, след като извади поредния силен удар на Янев отдалеч. Малко след това Дъстли Мулдер можеше да изравни за гостите. В 77-ата холандският защитник бе изведен сам отдясно от Иса, прехвърли Баривиейра, но не уцели вратата.

В 79-ата "сините" най-после ликуваха. Отчелият се с няколко пропуска, най-вече преди почивката - Гара Дембеле, този път вкара. Гаджев центрира от корнер, Иво Иванов продължи топката към далечната греда, където снажният нападател и Иса скочиха едновременно, Гара пръв я засече с глава, кълбото леко докосна и главата на Иса, след което влетя в мрежата на домакините - 1:1.

До края на редовното време, както и в двете продължения от по 15 минути, не падна нов гол и последваха дузпите.

Първи правото да изпълнят удар от бялата точка получиха домакините. Том бе безпогрешен, след което Дембеле изравни - 1:1. Последва пропуск на Дока, чийто удар бе спасен от Пламен Илиев. Опитният Александър Александров обаче също не успя да вкара, пращайки топката в дясната греда на вратата на Литекс. Деян Джерманович заби за 2:1, същото направи и Мариян Огнянов - 2:2. Дойде ред на Светльо Тодоров, който с голямо самочувствие прати топката в мрежата на Илиев с майсторско изпълнение - 3:2.

Последва крайно неточно изпълнение на Иса. Нападателят на "Левски" прати топката над вратата, след което Петър Занев вкара за 4:2 и прати Литекс на 1/2-финал. Жребият е в петък. Напред вчера продължи и ЦСКА, който надделя с 2:0 срещу Черно море. Днес пък Пирин изненада Локомотив (Пловдив) на "Лаута", записвайки успех с 2:1. Утре от 18:00 часа ще бъде определен последният полуфиналист между Черноморец и Славия, които се изправят един срещу друг на стадион "Лазур".

С днешното си отпадане "Левски", който е рекордьорът по отличия в турнира с 26 трофея, няма да може да стигне до триумф в Купата вече четвърта поредна година. /БЛИЦ

1/4-финалът по минути - ТУК

ЛИТЕКС - "ЛЕВСКИ" 5:3 след дузпи (1:1 в ред. време и след прод.)
1:0 Том (34-дузпа), 1:1 Гара Дембеле (79)

При дузпите:
1:0 - Том бележи, пращайки топката в долния десен ъгъл на вратата
1:1 - Дембеле изравнява с малко рисковано изпълнение
1:1 - Дока изпълнява право в средата, Пламен Илиев спасява
1:1 - Александър Александров пропуска да даде преднина на "Левски", топката среща дясната греда
2:1 - Деян Джерманович е точен, пращайки топката в дясния ъгъл
2:2 - Мариян Огнянов изравнява
3:2 - Отлично изпълнение на Светослав Тодоров, Тоди дава преднина на Литекс
3:2 - Исмаил Иса пропуска, пращайки топката високо над вратата
4:2 - Петър Занев не греши от бялата точка и класира Литекс на 1/2-финал за Купата на България
litex.jpg
ЛИТЕКС: 31.Виничиус Баривиейра, 4.Джемал Берберович, 22.Пламен Николов, 33.Николай Бодуров, 3.Петър Занев, 23.Небойша Йеленкович, 17.Георги Миланов (85-19.Румен Руменов), 8.Том, 15.Дока Мадурейра, 7.Христо Янев (106-14.Деян Джерманович), 11.Папа Диуф (53-9.Светослав Тодоров)
Резерви: 1.Урош Голубович, 2.Александър Барт, 5.Михаил Венков, 18.Илия Миланов, 19.Румен Руменов, 9.Светослав Тодоров, 14.Деян Джерманович
Треньор: Любослав Пенев
Levski_.jpg
ЛЕВСКИ: 23.Пламен Илиев, 2.Дъстли Мулдер, 5.Иво Иванов, 55.Йордан Милиев, 14.Веселин Минев, 45.Владимир Гаджев, 3.Сержиньо Грийн (76-16.Мариян Огнянов), 29.Исмаил Иса, 11.Марко Видович (61-6.Жанвион-Юлу Матондо), 22.Дарко Тасевски (70-7.Александър Александров), 39.Гара Дембеле
Резерви: 12.Божидар Митрев, 4.Стефан Станчев, 6.Жанвион-Юлу Матондо, 7.Александър Александров, 16.Мариян Огнянов, 17.Даниел Младенов, 28.Александър Киров
Треньор: Ясен Петров

Ловеч, Градски стадион
Съдия: Ларс Кристоферсен
Жълти картони: Георги Миланов, Петър Занев, Дока Мадурейра (Литекс); Иво Иванов, Йордан Милиев, Веселин Минев, Александър Александров ("Левски")