Руският шампион Зенит победи у дома холандския първенец Твенте с 2:0 в 1/8-финален-реванш от турнира Лига Европа. Това обаче не бе достатъчно за тима от Санкт Петербург, който отпадна от надпреварата след загубата си с 0:3 в първия мач на холандска земя. Титуляр за Твенте на стадион „Петровский” в Санкт Петербург е българският национален вратар Николай Михайлов, който направи страхотни спасявания, но въпреки това допусна два гола.

Противно на очакванията мачът на „Петровский” започна по-добре за гостите от Холандия. Още в 5-ата минута Твенте можеше да поведе в резултата, след като Дени Ландзаат изведе на чудесна позиция Насер Чадли и последният стреля на сантиметри покрай вратата на Юри Жевнов. Постепенно домакините изравниха играта и в 13-ата минута Александър Анюков отправи изстрел от около 25 метра, но топката мина високо над вратата. Три минути по-късно Дани изведе зад отбраната на гостите Роман Широков, който излезе очи в очи с Ники Михайлов и стреля по диагонала. След първия удар на Широков топката е удари в страничната греда, но при добавката на празна врата той не сгреши за 1:0.

Играчите на Лучано Спалети продължиха да натискат след гола и бяха близо до втори в 27-ата минута, когато Анюков отправи бомбен изстрел от границата на наказателното поле, но Ники Михайлов с котешка пъргавина успя да избие. Три минути по-късно Йонов центрира отдясно, топката направи коварна траектория и за малко не влезе във вратата на Михайлов, но в крайна сметка излезе в аут. В 35-ата минута Дани стреля опасно от далечна дистанция, а топката опъна мрежата, но за успокоение на Ники Михайлов от външната страна. Две минути по-късно българският страж с върха на пръстите си изби в корнер удар на Анюков.

В тези минути защитата на Твенте бе трагична. При последвалото центриране от ъгловия удар Михайлов отново отрази изстрел на съперник от непосредствена близост, но не можа да направи нищо при добавката на Александър Кержаков, който с мощен изстрел бе точен за 2:0. До края на полувремето не се случи нищо интересно и домакините се оттеглиха на почивка с два гола преднина.

След паузата в 47-ата минута домакините бяха ощетени, след като Алексей Йонов бе задържан от бранител в наказателното поле на Твенте, но съдията от Швеция Йонас Ериксон си затвори очите и не отсъди дузпа. В 51-ата минута Кержаков бе изведе отдясно в наказателното поле на гостите и стреля от движение, но Михайлов бе излязъл да скъси ъгъла и улови топката без проблеми. Три минути по-късно Ериксон не отсъди нова дузпа, след като бранител на Твенте игра с ръка в собственото си наказателно поле при удар на Кержаков. Зенит продължи да държи инициативата, но постепенно опасностите пред вратата на Михайлов намаляха.

В 68-ата минута нападател на Твенте бе изведен очи в очи с Юри Живнов, но стреля високо над вратата. Три минути по-късно гостите получиха нов шанс за гол, след като Насер Чадли центрира отдясно, а Дени Ландзаат стреля с глава от близо, но отново над вратата.

До края на мача домакините продължиха да владеят повече топката, но заложиха на безброй центрирания в наказателното поле, което се оказа грешна тактика. Зенит така и не стигна до трето попадение, което щеше да прати мача в продължение и може само да съжалява, че шведският арбитър Ериксон си затвори очите за две дузпи.

В крайна сметка Николай Михайлов и Твенте се класираха за следващия етап и ще чакат утрешния жребий за 1/4-финалите в Лига Европа.



Зенит (Рус) - ТВЕНТЕ (Хол) 2:0
(О:3 в първия мач, общ резултат 2:3)
1:0 Роман Широков (16), 2:0 Александър Кержаков (37)

Зенит:
Юри Жевнов, Александър Анюков, Бруно Алвеш, Фернандо Мейра, Роман Широков, Александър Лукович, Игор Денисов, Алексей Йонов, Дани, Данко Лазович, Александър Кержаков
Резерви: Андрей Зайцев, Александър Бухаров, Костантин Зирянов, Виктор Файзулин, Шаболч Хущи, Игор Кеминава, Сергей Петров
Старши треньор: Лучано Спалети

Твенте: Николай Михайлов, Огучи Ониеву, Петер Висгерхоф, Воут Брама, Дени Ландзаат, Тео Янсен, Люк де Йонг, Емир Байрами, Роберто Розалес, Насер Чадли, Барт Буйсе
Резерви: Сандер Бошкер, Расмус Бенгтсон, Арнолд Бругинк, Марк Янко, Александър Банинк, Дуейт Тиендали, Ола Джон
Старши треньор: Мишел Прюдом