Вратарят на българския национален тим Николай Михайлов пази цял мач и не допусна гол за своя Твенте при домакинската класика над Зенит с 3:0 в първа среща от 1/8-финалите в Лига Европа. Два гола на Люк де Йонг, един на Дени Ландзаат и страхотните изяви на Ники Михайлов почти сигурно класират тима от Еншеде за 1/4-финалите.

Мачът започна с превъзходство на гостите от Зенит, които дори вкараха гол в 5-ата минута чрез Дани, но попадението бе отменено заради засада. След още 6 минути игра Михайлов се намеси решително след опасен удар на португалеца. В 15-ата минута българският страж пресече перфектен извеждащ пас на Лазович към Йонов, който почти сигурно щеше да вкара, ако топката бе стигнала до него.

Началните минути с нищо не говореха за това, което щеше да се случи на Зенит. При първата си по-опасна атака домакините успеха да открият резултата. В 25-ата минута Насер Чадли центрира в наказателното поле на гостите, където Люк де Йонг засече топката с глава за 1:0. След гола руският тим заигра още по-настървено и опасностите пред вратата на Михайлов не закъсняха. Българинът обаче запази самообладание и отрази всички удари.

След почивката в 51-ата минута пак Николай Михайлов трябваше да се намесва решително и да парира много силен удар на бранителя на гостите Бруно Алвеш. Пет минути по-късно ветеранът Дени Ландзаат на практика почти реши всичко, след като засече с воле топката от дъгата пред наказателното поле - 2:0. В 64-ата минута гостите пак имаха шанс за гол, но Ники Михайлов отново се намеси и улови топката от краката на Данко Лазович. След още 8 минути игра българинът отново спаси чист гол след фантастична намеса при удар на Лазович отблизо.

Натискът на Зенит се засилваше, но играчите на Лучано Спалети просто бяха отчаяни от Ники Михайлов в тази среща. Десетина минути преди края българинът улови удар и на Виктор Файзулин. До края Зенит продължи да атакува, а Твенте да се защитава и да чака своя шанс  на контраатака. Във втората минута от добавеното време на срещата Тео Янсен центрира отляво и Де Йонг вкара с глава втория си гол в мача, за да оформи крайното 3:0 за Твенте. Реваншът е след седмица в Санкт Петербург. /БЛИЦ