Най-добрата българска гимнастичка в момента Силвия Митева от клуб Илианаспечели второто контролно състезание на националния отбор по художествена гимнастика индивидуално, което се проведе днес в столичната зала "Раковски". След нея в първата осмица се наредиха Цветелина Стоянова (Илиана), Моника Минчева (Илиана), Румяна Велинова (Славия), Биляна Проданова (ЦСКА), Мария Матева (Олимпия Бургас), Анастасия Киссе (без клуб) и Сара Стайкова (Левски Триадица).

"По правилник и концепция първите две гимнастички влизат по право в националния отбор, а другите трябва да ги предложа на Управителния съвет. Моето мнение съвпада изцяло с класирането. Националният отбор ще бъде от 6 или от 8 гимнастички", каза Раева, старши треньор на националния отбор.

"За мен има много ясна стратегия. Трябва да избера тези гимнастички, които биха имали шанс да вземат квоти за Олимпиадата. За мен крайното решение е много отговорно. Силвия Митева категорично е номер 1. Трябва да се налага Биляна Проданова от ЦСКА. Приоритет са Силвия Митева, Биляна Проданова и Цветелина Стоянова. Разбира се не съм отписала другите, но те са млади, времето е пред тях. Трябва една коренна промяна при подготовката на Биляна. Ще проведа среща с ръководството на ЦСКА, за да може тя да бъде в оптимална форма", добави Илиана Раева.

Силвия Митева и Цветелина Стоянова ще участват на Световната купа в Песаро (Италия) 25-27 март, а Биляна Проданова вероятно ще пътува за Корбей Есон (Франция) 13-15 май. Ансамбълът за жени не игра днес, заради контузия на една от гимнастичките.