Английският шампион Челси с лекота победи като гост датския първенец Копенхаген с 2:0 в първи мач помежду им от 1/8-финалната фаза в Шампионската лига. Никола Анелка вкара и двата гола за "сините" от Лондон, които записаха 50-ата си победа в евротурнирите и вече мислят за жребия за 1/4-финалите в турнира. За Копенхаген това бе дебют в елиминационната фаза на най-престижния европейски клубен турнир.

Възпитаниците на Карло Анчелоти взеха инициативата още с първия съдийски сигнал и при първата си атака дори можеха да открият резултата. Фернандо Торес даде чудесен пас към Флоран Малуда на далечната греда, но с удар от въздуха, французинът не успя да преодолее стража на Копенхаген Йохан Виланд. Последваха спокойни минути, в които топката се разиграваше в центъра на терена.

В 17-ата минута топката попадна в Никола Анелка, който необезпокояван напредна и навлезе в наказателното поле на домакините, след което отправи силен диагонален удар по земя и мушна топката под плонжа на Виланд за 1:0 в полза на Челси. Последваха два пропуска на Фернандо Торес, който и в двата случая излезе сам срещу Виланд, но не можа да го преодолее.

След половин час игра Анелка можеше да удвои преднината на своя тим, след като излъга бранителите на Копенхаген и вместо да стреля , реши да подава, но Виланд пресече паса и спаси без проблеми. До края на полувремето гостите продължиха да доминират, но до нов гол не стигнаха.

След почивката картината на терена не се промени с нищо. Домакините се опитаха да установят натиск в началните минути на втората част, но постепенно играчите на Челси отново взеха контрола върху играта. В 54-ата минута интригата в мача бе убита, след като Франк Лампард изведе с чудесен пас Никола Анелка зад отбраната на домакините и французинът с нов мощен удар по земя матира Йохан Виланд за 2:0. И след този гол на Анелка последваха два пропуска на Торес, чийто първи удар бе избит от Виланд, а вторият бе изчистен от бранител от гол линията.

Постепенно „сините” от Лондон намалиха оборотите и се прибраха в отбрана да бранят комфортния си аванс. Домакините обаче стреляха на няколко пъти неточно и с това се изчерпаха всичките им шансове за изравняване до края на мача .

Така Челси с лекота победи в датската столица и вече може да започне да мисли за следващия си съперник в турнира. /БЛИЦ
   
____________________.jpgКОПЕНХАГЕН 0 – 2 ЧЕЛСИчелси_1.jpg
0:1 Никола Анелка (17), 0:2 Никола Анелка (54)

Копенхаген
: Йохан Виланд, Зденек Поспех, Матиас Занка, Микаел Антонсон, Оскар Венд, Кристиан Боланос, Клаудемир, Уилям Квист, Сантин (46-Вингаард), Дам Н’Дойе, Йеспер Гронкяер (87-Зохор)
Жълти картони: Йоргенсен (7), Поспех (70)

Челси: Петер Чех, Босингва, Бранислав Иванович, Джон Тери, Ашли Коул, Микаел Есиен, Франк Лампард, Рамирес, Флоран Малуда (85-Юри Жирков), Никола Анелка (73-Дидие Дрогба), Фернандо Торес (90-Саломон Калу
Жълти картони: Торес (35), Малуда (85) и Тери (86)

Стадион: “Паркен”
Съдия: Бьорн Куйперс (Холандия)