За седми пореден път френският гранд Лион не се даде и не загуби от клуб номер 1 на XX век Реал Мадрид. Двата тима завършиха 1:1 на „Стад дьо Жерлан” в първи мач помежду им от 1/8-финалите на Шампионската лига. Досега съперниците се бяха срещали общо 6 пъти, като в 3 от случаите победата бе за Лион, а в останалите 3 не се стигаше до победител. Карим Бензема даде преднина на "кралския клуб" само 15 секунди, след като се появи в игра, но Бафатемби Гомис изравни в края.

Срещата на „Стад дьо Жерлан” започна спокойно с разиграване на топката предимно в центъра на терена. В 11-ата минута след центриране от фаул отдясно и разбъркване в наказателното поле на Реал се стигна до красив удар на Крис с нещо като странична ножица, но топката премина покрай вратата на Касияс. Мачът продължи да се развива скучно без сериозни положения за гол пред двете врати. „Кралският клуб” много трудно достигаше до подстъпите на вратата на Лион и логично липсваха опасни удари. В същото време атаките на домакините изглеждаха далеч по-опасни и в повечето случаи завършваха с центрирания. В 22-ата минута настана лека суматоха в наказателното поле на „белия балет” след центриране отляво, но бранителите успяха да изчистят.

„Белият балет” стигна до най-опасното си положение от началото на мача в 31-ата минута, когато звездата Кристиано Роналдо изпълни фаул от около 30 метра и топката летеше застрашително към вратата на Льорис, който успя да избие. Три минути по-късно при контраатака на Лион нападателят Бафатемби Гомис направи уникален пропуск. Бастос центрира в наказателното поле на Реал, където вратарят Икер Касияс не се намеси както трябва и отбитата от него топка попадна в краката на Гомис, който стреля над напречната греда от фронтална позиция.

В 41-ата минута Мишел Бастош стреля от около 25 метра фронтално от фаул, но право в стената на гостите. До края на полувремето не се случи нищо интересно и двата тима се оттеглиха на почивка, без да са си отбелязали гол.

Второто полувреме започна с натиск на Реал, като в 49-ата минута Мишел Бастош фаулира нахлуващия по лявото крило Анхел Дим Мариа. Бразилецът получи за нарушението и реакцията си след него жълт картон, който го вади за реванша в Мадрид. При последвалото изпълнение на фаула в близост до границата на наказателното поле Кристиано Роналдо с фалцов удар бе близо до откриване на резултата, но топката срещна страничната греда и след това бе изчистена. Две минути по-късно след центриране отдясно и удар с глава на Серхио Рамос пък напречната греда се оказа верен помощник на вратаря на Лион Уго Льорис.

В 63-ата минута Роналдо изпълни нов фаул от почти същата позиция, от която нацели гредата в началото на второто полувреме, но този път топката се отби в стената, а португалецът поиска дузпа за игра с ръка, каквато не получи. Две минути по-късно Карим Бензема получи чудесен пас от Месут Йозил и излъга няколко бивши съотборници, след което с удар по земя прати топката в долния десен ъгъл на вратата за 0:1. Французинът бе заменил 15-ина секунди по-рано неубедителния в този мач тогоанец Емануел Адебайор.

След попадението тонуса в играта на домакините спадна, но въпреки това те се опитаха да натиснат и да стигнат до изравняване. В 77-ата минута Миралем Пянич е опита да изненада Касияс с далечен удар от около 25 метра, но топката премина над вратата на гостите. Усилията на Лион дадоха резултат в 83-ата минута. След изпълнение на фаул отдясно се стигна до разбъркване в наказателното поле на Реал, където Крис отклони към непокрития на границата на вратарското поле Бафатемби Гомис и последният с прострелващ удар изравни за 1:1. Голът даде импулс в играта на Лион и играчите на Клод Пюел се втурнаха в атака да търсят и победата в този мач.

До победно попадение  за Лион обаче не се стигна и така Реал постигна изгоден турнирен резултат с гол на чужд терен. Надеждите на „кралския клуб” са, че ще постигнат първа победа над „кошмара” Лион в реванша и ще го отстранят, отмъщавайки си за отпадането през миналия сезон. /БЛИЦ
 
________.jpgЛИОН 1 - 1 РЕАЛ (МАДРИД)реал_1.jpg
0:1 Карим Бензема (65), 1:1 Бафатемби Гомис (83)

Лион: Уго Льорис, Антони Ревейер, Крис, Деян Ловрен, Али Сисоко, Делгадо (70-Бриан), Жереми Тулалан, Калстрьом (77-Пянич), Йоан Гуркюф, Бафетимби Гомис, Мишел Бастош (70-Пиед)
Жълти картони: Бастош (49), Крис (63), Пиед (70)

Реал:
Икер Касияс, Серхио Рамос, Рикардо Карвальо, Пепе, Алваро Арбелоа, Сами Кедира (78-Ласана Диара), Месут Йозил (75-Марсело), Шаби Алонсо, Кристиано Роналдо, Анхел ди Мариа, Емануел Адебайор (65-Карим Бензема)
Жълти картони: Рамос (10), Ди Мариа (45) и Касияс (90)

Стадион: “Стад дьо Жерлан”
Съдия: Волфганг Щарк (Германия)