Рома е на път да отпадне от Шампионската лига още във фазата на 1/8-финалите, след като загуби домакинството си на украинския гранд Шахтьор с 2:3 и ще се нуждае на реванша в Донецк от победа с 2 гола разлика, за да стигне до следващия етап. "Римските вълци" първи откриха резултата на "Олимпико" чрез Симоне Перота в 28-ата минута, но с попадения на Жадсон в 29-ата, Дъглас Коща в 36-ата и Луис Адриано в 42-ата минута, украинците обърнаха нещата в своя полза. Крайното 2:3 пък оформи Жереми Менес в 62-ата минута. Реваншът в Донецк е на 8 март.

113_1.jpg

След обичайния домакински натиск „римските вълци” пропуснаха в 20-ата първия си шанс да поведат в резултата, след като Николас Бурдисо стреля с глава от близо, но не уцели вратата. Все пак възпитаниците на Клаудио Раниери откриха резултата в своя полза след попадение в 28-ата минута, когато Симоне Перота стреля с глава и бранителят на гостите Разван Рац не успя да изчисти както трябва – 1:0. Радостта на Рома обаче бе твърде кратка, след като в следващата си атака Шахтьор изравни с попадение на Жадсон, който в 29-ата минута стреля, след което топката рикошира в тялото на Даниеле Де Роси и влетя във вратата на Дони - 1:1.

Този гол стъписа тотално играчите на Клаудио Радиери, които инкасираха ново попадение в 36-ата минута, когато Дъглас Коща с удар от границата на наказателното поле наказа Дони за 1:2. Три минути преди почивката пък Жадсон изведе на чудесна позиция Луис Адриано, който с премерен удар вкара трети гол за гостите от Донецк – 1:3.

114_1.jpg

След почивката играчите на Шахтьор се прибраха в зашита да бранят резултата, разчитайки само на контраатаки. Натискът на Рома даде резултат в 62-ата минута, когато Жереми Менес се отскубна пред наказателното поле и с фамозен удар прати топката в горния десен ъгъл на вратата, пазена от Пятов – 2:3. Украинците обаче отговориха мигновенно и в ответната атака Мхитарян опита рефлексите на Дони, който все пак спаси.

При поредна контраатака в 69-ата минута Луис Адриано се отскубна от защитата на домакините и за малко не излъга вратаря Дони, който в последния момент успя да избие. В 80-ата минута Рома имаше шанс да изравни, но удар на Кастелини бе спасен от Пятов. Две минути по-късно Тоти стреля опасно в наказателното поле, но Пятов отново бе на мястото си и улови.

115_1.jpg

До края на мача не се стигна до нови голови положения пред двете врати и така Шахтьор записа първи успех на италианска земя. Победата е от изключително значение за украинския гранд, който направи голяма крачка към 1/4-финалите в Шампионската лига, тъй като "римските вълци" ще трябва да победят на реванша в Донецк поне с два гола разлика, ако искат да продължат в следващия етап. /БЛИЦ
 
рома_1.jpgРОМА 2:3 ШАХТЬОР шахтьор_1.jpg

1:0 Перота (28), 1:1 Жадсон (29), 1:2 Дъглас Коща (36), 1:3 Луис Адриано (42), 2:3 Менес (62)


Рома: Дони, Марко Касети, Николас Бурдисо, Филип Мексес, Тадей, Джон Арне Рийзе (46 - Кастелини), Даниеле де Роси, Симоне Перота, Франческо Тоти, Жереми Менес, Мирко Вучинич (68 - Бориело)

Шахтьор: Андрий Пятов, Разван Рац, Дмитро Чигрински, Олександър Ракитцки, Дарио Сърна, Вилиан, Хюбшман, Мкхитариян (78 - Витсенетс), Дъглас Коща (66 - Едуардо), Жадсон (85 - Тейшейра), Луис Адриано 

Рим, стадион "Олимпико" - 35 873 зрители
Съдия: Олегарио Бенкуеренса (Порт)
Жълти картони: Рома - Касети (64), Менес (75), Перота (77); Шахтьор - Чигрински (34), Луис Адриано (61), Ракитски (85)