Лондонският гранд Арсенал обърна само за няколко минути испанския шампион Барселона с 2:1 в първи мач помежду им от 1/8-финалите в Шампионската лига. Давид Вия изведе Барса напред в резултата с гол в 26-ата минута, но "топчиите" обърнаха мача с два залпа, за каквито могат да се приемат головете на Робин ван Перси в 78-ата и на влезлият като смяна Андрей Аршавин в 83-тата минути. Реваншът на „Камп Ноу” е на 8 март.

Срещата започна с изключително високо темпо и атаки към двете врати. Все пак в началото малко изненадващо Арсенал владееше повече топката. В 4-ата минута Самир Насри центрира отляво от пряк свободен удар, но в наказателното поле на Барса никой не игра с топката и вратарят Виктор Валдес улови без проблеми. Две минути по-късно Валдес се намеси решително, като изби с вещина удар отблизо на Робин ван Перси.

111.jpg

Барса отговори с брилятна контраатака в 15-ата минута, когато Давид Вия изведе Лионел сам срещу вратаря на „топчиите” Шчесни, но аржентинецът стреля покрай вратата. Лека полека каталунците взеха инициативата и започнаха повече да разиграват. В 23-ата минута Давид Вия центрира опасно на два пъти в наказателното поле на „артилеристите”, но бранителите успяха да изчистят. Две минути по-късно Фабрегас нахлу опасно отдясно в наказателното поле на Барса, но вместо да стреля, предпочете да подава към Ван Перси и сгреши, защото защитниците на каталунците изчистиха.

В ответната атака обаче испанският шампион нанесе своя удар, след като Давид Вия бе изведен зад отбраната на Арсенал и останал сам срещу Шчесни не сгреши, пращайки топката покарай него във вратата – 0:1.

115.jpg

В този момент домакините се изнервиха в в 28-ата минута можеха да получат втори гол във вратата си след нова брилянтна атака на Барса, но този път Шчесни се намеси и отрази удар на Педро отблизо. След още 60 секунди игра Арсенал можеше да изравни, но изведеният на удобна позиция Робин ван Перси стреля от средна дистанция встрани от вратата на гостите.

В 38-ата минута Меси вкара с глава отблизо втори гол за Барса, който обаче бе отменен заради засада. В самия край на полувремето в 44-ата минута Самир Насри центрира отляво и Ван Перси стреля с глава, но неточно над вратата. В крайна сметка Барса се прибра на почивката с гол аванс.

След почивката домакините отново тръгнаха първи в атака и в 48-ата минута Ван Перси стреля от границата на наказателното поле, но ударът му бе уловен от Валдес. Пет минути по-късно Шави стреля силно от около 25 метра, но ударът му бе неточен и мина над вратата на домакините. В 57-ата минута Педро бе изведен с чудесен пас в наказателното поле на домакините, но падна артистично в търсене на дузпа, която не получи. След още две минути Жерар Пике извърши грубо нарушение в близост до пеналтерията на Барса и получи жълт картон, който го вади от реванша на „Камп Ноу” след две седмици.

В 68-ата минута Андрес Иниеста даде пас като по конец към Меси, който от непосредствена близост стреля в мрежата от външната страна на вратата. Постепенно домакините отново изнесоха топката в предни позиции и в 78-ата минута Гаел Клиши изведе в наказателното поле на Барса Робин ван Перси, който от почти нулев ъгъл изненада неприятно Виктор Валдес, изравнявайки резултата за 1:1.

112_1.jpg

Това попадение вдъхнови „артилеристите” и те направиха пълен обрат в 83-ата минута, когато Самир Насри се измъкна по дясното крило, навлезе в наказателното поле, където финтира бранител и вместо да стреля, подаде към непокрития Андрей Аршавин, който със страхотен удар прати топката във вратата на Валдес за 2:1. Три минути по-късно влезлият на мястото на Тио Уолкът датчанин Никлас Бендтнер бе близо до трето попадение за домакините, но ударът му от малък ъгъл бе избит в корнер от Валдес. Това обаче бе и последното по-опасно положение за Арсенал, тъй като Барса взе инициативата в заключителните минути и атаките към вратата на Шчесни зачестиха.

114.jpg

Натискът на каталунците за изравнително попадение бе на път да даде резултат в добавеното време, но удари на Меси и Дани Алвеш след разбърквания в наказателното поле на домакините бяха изчистени от бранителите.

В крайна сметка възпитаниците на Арсен Венгер постигнаха велика за тях победа, която оставя надеждите им за продължаване преди реванша след две седмици.

113.jpg

арсенал_1.jpgАРСЕНАЛ 2:1 БАРСЕЛОНА барселона_1.jpg
0:1 Вия (26), 1:1 Ван Перси (78), 2:1 Аршавин (83)


Арсенал: Войчех Шчесни, Емануел Ебуе, Йохан Джуру, Лоран Косчиелни, Гаел Клиши, Алекс Сонг (68 - Андрей Аршавин), Джак Уилшър, Франсеск Фабрегас, Самир Насри, Робин Ван Перси, Тио Уолкът (77 - Никлас Бендтнер)

Барселона: Виктор Валдес, Дани Алвеш, Жерар Пике, Ерик Абидал, Максуел, Шави, Серхио Бускетс, Андрес Иниеста (89 - Адриано Корея), Лео Меси, Давия Виям (68 - Сейду Кейта), Педро

Лондон, стадион "Емирейтс" - 59 927 зрители
Съдия: 
Никола Рицоли (Ит)
Жълти картони: Арсенал - Сонг (7), Насри (29), Аршавин (83), Ван Перси (86), Барселона - Иниеста (30), Пике (59)