Валенсия и Шалке 04 завършиха 1:1 в първата среща помежду си от 1/8-финалната фаза на Шампионската лига, играна на стадион "Местая". Реваншът на "Фелтинс Арена" е на 9 март.

"Прилепите" първи откриха резултата с попадение на Роберто Солдадо в 17-ата минута, но Раул възстанови равенството в 64-ата и така стана най-резултатният футболист за всички времена в историята на евротурнирите. Испанецът вече има 70 гола и изпревари Герд Мюлер, който е с 69.

7_1.jpg

Домакините могат да съжаляват, че не победиха Шалке 04, тъй като успяха да ги надиграят в по-голямата част от мача. На няколко пъти с отличните си изявите блесна вратарят на "кралскосините" Мануел Нойер.

В 4-ата минута Хосе Мануел Хурадо центрира остро и стражът на Валенсия Висенте Гуаита трябваше да се намесва. В 9-ата Клаас Ян Хунтелаар бе изведен на стрелкова позиция, но пропусна.

"Прилепите" успяха да поведат в резултата при първата си реална голова ситуация. В 17-ата минута Жереми Матийо напредна по лявото крило и центрира към Роберто Солдадо, който от близко разстояние наказа Нойер - 1:0.

5_1.jpg

В 25-ата Пеер Клуге от състава на гостите нанесе удар с глава, но Гуаита показа невероятен рефлекс и успя да избие топката, която след това срещна напречната греда и излезе в корнер.

До края на първото полувреме пропуски за Валенсия направиха Солдадо, Ариц Адурис и Алехандро Домингес.

В началото на второто полувреме отново домакините диктуваха темпото. В 47-ата минута Евер Банега обстрелва Мануел Нойер, но топката премина покрай вратата. В ответната атака Раул бе изведен зад защитата на "прилепите" и само отличната намеса на Висенте Гуаита попречи да се стигне до изравняване на резултата.

Това обаче се случи в 64-ата минута, когато Хурадо подаде в наказателното поле на домакините към Раул, който преодоля Давид Наваро и с премерен удар този път порази целта, пращайки топката в долния десен ъгъл на вратата на безпомощния Гуаита - 1:1. За испанеца това бе рекордно 70-о попадение в евротурнирите и той се превърна в голмайстор №1 за всички времена, изпреварвайки Герд Мюлер, който има 69 на сметката си. Раул също така успя за шести път в кариерата си да отбележи на "Местая".

С участието си днес 33-годишният нападател изравни рекорда на Паоло Малдини по брой мачове, изиграни в евротурнирите - 139. 

3_1.jpg

След изравнителното попадение футболистите на Валенсия правеха отчаяни опити отново да поведат в резултата, но така и не успяха да го сторят.

В 88-ата минута Шалке 04 дори можеше да стигне до победата, но Раул не се възползва от грешка на вратаря Гуаита.

В крайна сметка мачът завърши без победител и всичко предстои да се решава на реванша в Гелзенкирхен на 9 март. "Кралскосините" определено могат да бъдат по-доволни от това развитие на нещата, тъй като ще имат предимството от гола на чужд терен.

Днешният сблъсък бе трети между двата съперника на "Местая", като традицията бе продължена и този път не бе излъчен победител. /БЛИЦ

ВАЛЕНСИЯ - ШАЛКЕ 04 1:1
1:0 Роберто Солдадо (17), 1:1 Раул (64)
________________.jpg

ВАЛЕНСИЯ: 13.Висенте Гуаита, 4.Давид Наваро, 20.Рикардо Коща, 5.Мехмет Топал, 21.Евер Банега (68-14.Висенте Родригес), 22.Жереми Матийо (79-28.Хорди Алба), 23.Мигел, 24.Тино Коста, 11.Ариц Адурис, 8.Алехандро Домингес (68-7.Хоакин Санчес), 9.Роберто Солдадо


шалке_2.jpg
ШАЛКЕ 04: 1.Мануел Нойер, 22.Ацуто Учида, 4.Бенедикт Хьоведес, 21.Кристоф Мецелдер, 13.Лукас Шмиц, 18.Хосе Мануел Хурадо (83-9.Еду), 32.Жоел Матип, 12.Пеер Клуге, 17.Джеферсон Фарфан (79-31.Юлиан Дракслер), 7.Раул, 25.Клаас-Ян Хунтелаар (90-8.Джунмин Хао)


Валенсия, стадион "Местая" - 42 703 зрители
Съдия: Алексей Николаев (Русия) 
Жълти картони: Рикардо Коща (Валенсия); Жоел Матип, Лукас Шмиц, Мануел Нойер, Хосе Мануел Хурадо (Шалке 04)
Червен картон: Лукас Шмиц (90+3-Шалке 04)