Легендарният бразилски нападател Роналдо прекрати състезателната си кариера. Луиш Назарио да Лима потвърди новината вчера пред местен вестник, а днес на специална пресконференция ще обяви официално решението си. 34-годишният футболист за последно носеше екипа на Коринтианс, където се завърна от успешна дългогодишна кариера в Европа.

“Не издържам повече, исках да продължа да играя, но просто няма как да стане. Не мога. В последните дни плаках като бебе, изпитвах болки, но не можеха да продължа", заяви Роналдо.

Според бразилското издание "ГлобоЕшпорте" легендарният голмайстор е взел окончателното решение поради две причини. Първата е ранното и срамно отпадане на Коринтианс от Копа Либертадорес преди няколко дни. Тимът сензационно отпадна още в предварителния кръг на най-престижния южноамерикански турнир, след като бе елиминиран от колумбийския Депортиво Толима. След резила феновете на Коринтианс обвиниха именно Роналдо и останалите звезди на тима за провала, като дори атакуваха автобуса с камъни. Втората причина за отказа на играча са многото контузии, от които страдаше в последно време и трагичната му физическа форма.

Последният мач, който Феномена изигра за Коринтианс, е срещата срещу Депортиво Толима за Копа Либертадорес, която се явява и като последна в кариерата му. Кариерата на Роналдо започва в Крузейро през 1993 година. В периода 1994-1996 играе в холандския гранд ПСВ Айндхвоен, от където е забелязан от Барселона. На "Камп Ноу" Феномена изкарва само един сезон - 1996-1997, преди да акостира в Интер и да остане на "Джузепе Меаца" до 2002 година.

От 2002-а до 2007-а Роналдо защитава цветовете на Реал (Мадрид), но напуска "Сантяго Бернабеу", за да премине в Милан. Тежка контузия обаче слага край на престоя му на "Сан Сиро" и в крайна сметка се наложи нападателят да се завърне в родината си и да облече екипа на Коринтианс през 2009 година. Това е и последният му професионален клуб./БЛИЦ