Новак Джокович спечели за втори път в кариерата си титлата от Откритото първенство на Австралия. Сърбинът срази надеждите на Великобритания, че Анди Мъри ще спре серията от 74 години, в която родината му няма титла от “Големия Шлем”. На финала Джокович победи с 6:4, 6:2, 6:3 след само два часа и 52 минути игра.

Това е втора титла за Ноле, като той триумфира в Австралия и през 2008-а. Мъри продължава негативната серия във финали от четирите най-силни турнира, като загуби мача за титлата в Мелбърн миналата година и не стана шампион на US Open през 2008-а.

Двамата започнаха равностойно срещата и печелеха подаванията си до 4:4 гейма, като още в този момент си личеше, че шотландецът не е в добра физическа форма. Новак проби за 5:4, след което спечели при свой сервис първия сет.

Добрата му игра продължи и във втората част, като той дръпна с 5:0 след два пробива. Мъри спечели следващите два гейма, но Джокович отново се възползва от грешки на съперника и му измъкна сета с 6:2.

И в третата част двамата си размениха доста пробиви. Този път шотландецът първи го направи, но сърбинът обърна до 3:1. Анди взе два гейма за 3:3, но Джокович си върна инициативата и спечели сета със 6:3.

Мъри изглеждаше напрегнат заради високите очаквания към него. Той е надеждата на Великобритания да спечели турнир от “Големия Шлем”. За последно сънародникът му Фред Пери го направи на US Open през 1936 година.

За Джокович това е втори сериозен успех в последните два месеца, като в края на 2010-а той донесе на Сърбия успех в отборното първенство “Купа Дейвис”. Това е 18-ата титла в кариерата на 23-годишния тенисист. Към двете купи от Откритото първенство на Австралия той добавя пет от сериите Мастърс и една от заключителния турнир на Мъжката тенис асоциация.

Пътят на Джокович и Мъри до финала тук

Всички победители в историята на турнира тук