За четвърти пореден път Рома успя да победи Лацио в дербито на Рим и след 2:1 се класира за 1/4-финалите в турнира за Купата на Италия. Съперник на „вълците” в следващия етап ще е Ювентус.

Дербито бе предшествано с ексцесии пред „Олимпико”, след като тифози на Рома атакуваха автобуса с играчите на Лацио. Едно от стъклата на автобуса беше счупено, а домакинът на Лацио Маурицио Манцини бе леко ранен. Млад 16-годишен фен пък бе наръган с нож, но състоянието му не е тежко. По време на загрявката пък Симоне Перота се контузи и отпадна от състава на Рома, в чийто редици не бе и звездата Франческо Тоти, който е наказан за 4 мача, заради червения картон на финала миналия сезон.

Срещата започна много добре за „орлите”, след като още в 3-ата минута новото им попълнение Козяк се измъкна сам срещу вратаря, но реферът спря играта за засада, каквато нямаше. В 20-ата минута вратарят Жулио Сержио спаси страхотен изстрел на Козяк. На почивката Раниери включи в състава на Рома Жереми Менес и Мирко Вучинич, които смениха Адриано и Греко. С новите в атака „вълците” заигра по-добре и в 52-ата минута получиха дузпа за игра с ръка на Лихтщайнер. Марко Бориело бе точен и изведе Рома напред – 1:0. За нападателя това бе 14-и гол за сезона. Само 4 минути по-късно и Лацио спечели дузпа, след като Жуан фаулира Мауро Сарате. Ернанес бе халднокръвен от бялата точка и изравни - 1:1.

Четвърт час преди края Рома вкара победното си попадение дело на Симплисио, възползвал се от грешка в отбраната на Лацио. Бразилецът излезе сам срещу вратаря и прати топката в ъгъла за крайното 2:1. В самия край Лацио натисна силно, но не стигна до изравнителен гол, който да прати мача в продължения. Така Рома отново грабна победата. „Вълците” спечелиха всички дербита на Рим, откакто треньор им е Раниери. На четвъртфиналите на 26 януари Рома ще играе с Ювентус в Торино. /БЛИЦ