Станка Златева е Спортист на България за 2010 година. Тя спечели световна и европейска титла през годината, а преди няколко дни стана победител и в анкетата “Спортист на Балканите”. Родната състезателка по борба получи 1642 точки в анкетата “Спортист на годината”. На второ място остана борецът Михаил Ганев, а трета се нареди лекоатлетката Ваня Стамболова. Водещи на церемонията бяха великият Христо Стоичков и красивата бивша гимнастичка Нели Атанасова.

За треньор №1 на 2010 година бе определен Симеон Щерев (борба), втори е Радостин Стойчев (волейбол), а трети - Георги Димитров (лека атлетика).

В началото на тържеството на сцената се появи актьорът Валентин Танев, който успешно имитира Стоичков. Танев изведе очарователната Нели Атанасова. След това Ицо излезе на сцената изключително стилен, облечен в черен костюм и каза първите си думи: “Сигурно сте изненадани да ме видите тази вечер. Щом и журналистите разбират от футбол, значи и ние можем да водим програма. Който води, печели, който не води, не печели.”

На 10-о място за "Спортист на годината" е Боянка Костова (вдигане на тежести). Наградата й бе връчена от Екатерина Дафовска. "Боянка има една мисия Лондон, но не като филма, а да отиде на Олимпиадата през 2012 година и да натръшка китайките", каза Стоичков.

Девети е Тервел Пулев (бокс). Братът на Кубрат Пулев е шампион на България по бокс за 2010 година. Наградата му бе връчена от бившия щангист Асен Златев.

На 8-о място е младият Григор Димитров (тенис). Гришо не бе в залата, но бе излъчено негово изявление.

На 7-а позиция е Матей Казийски (волейбол). Капитанът на националния ни тим също не присъства в залата, тъй като вчера игра с Тренто финал на Световно клубно първенство. Седмото му място бе обявено от легендарния Николай Бухалов. “Радвам се за поредна година да попадна в Топ 10. За мен е изключително удоволствие и голяма чест. Радвам се, че всички оценяват това, което правим, въпреки че не постигнахме резултат, какъвто всички очакваха”, каза Казийски.

На 6-о място е Петър Стойчев (плуване). Наградата му бе връчена от Христо Марков. Стойчев се обърна към водещия Христо Стоичков: "“Ице, много състезания трябваше да спечеля в Латинска Америка, за да разберат местните, че има разлика между Стоичков и Стойчев. Много време ме наричаха Хойков. Това се дължи на теб и на уникалните успехи, които си постигнал, затова ти се прекланям. Това, което ти си направил за България, едва ли ние всички ще успеем да го постигнем. 10 световни купи на някои им се струва много, на други може би нормално постижение. Бях ръководен от най-добрия треньор в света Красимир Туманов”, каза Стойчев.

На 5-а позиция е Цветана Пиронкова (тенис). Тази година Цвети се класира на 1/2-финал на "Уимбълдън", а в момента е на 35-о място в световната ранглиста при жените. Наградата й връчи олимпийската шампионка от 1988 година по плуване Таня Богомилова. “За мен е чест, за първи път попадам в тази класация. Искам да благодаря на моя баща и треньор, без който нямаше да успея”, заяви Цвети.

На 4-о място остана Христо Маринов (борба). Тази година Христо стана световен шампион в класическия стил, след като на финала победи кубински съперник. Наградата му връчи Тереза Маринова. "За мен е голяма чест, че съм тук. Благодаря на Гриша Ганчев, че толкова години е зад нашия отбор и ни осигурява всичко, за да се чувстваме добре. Благодаря на треньора Братан Ценов, на президента Валентин Йорданов", заяви Христо Маринов.

За отбор на годината бе определен националният тим на България по волейбол за мъже. Призът е малко изненадващ, тъй като "лъвовете" финишираха на 8-о място на Световното в Италия. Наградата връчи Стефка Костадинова, а я получиха Теодор Салпаров и Теодор Тодоров. "Жалко, че сме само двамата тук, но повечето колеги са ангажирани с мачове в чужбина. Жалко, че тази година не успяхме да играем финал на световното първенство. Надявам се следващата година, която е тежка, да постигнем по-високи резултати", каза Теди Салпаров.

Със същия точков актив - 760 точки в раздела "Отбор на годината" са и младежите по волейбол. Възпитаниците на Николай Желязков спечелиха сребърни медали от Европейското първенство в Беларус.

На 3-о място е Ваня Стамболова (лека атлетика). През 2010 година нашето момиче стана вицешампионка на 400 метра с препятствия от европейското първенство в Барселона. Наградата й връчи премиерът Бойко Борисов.

На 2-а позиция е Михаил Ганев (борба). Той е световен шампион в свободния стил до 84 килограма от Москва.

Победител е Станка Златева (борба). Тази година Станка стана световна и европейска шампионка.

Челната десетка за Спортист на годината:
1.Станка  Златева (борба) - 1642 точки
2.Михаил Ганев (борба) 1363 точки
3.Ваня Стамболова (лека атлетика) - 1242 точки
4.Христо Маринов (борба) -1221 точки
5.Цветана Пиронкова (тенис) - 1205 точки
6.Петър Стойчев (плуване) - 565 точки
7.Матей Казийски (волейбол) - 514 точки
8.Григор Димитров (тенис) - 377 точки
9.Тервел Пулев (бокс) - 300 точки
10.Боянка Костова (вдигане на тежести) - 276 точки

Треньор на годината:
1.Симеон Щерев (борба) - 202 точки
2.Радостин Стойчев (волейбол) - 65 точки
3.Георги Димитров (лека атлетика) - 57 точки

Спортист №1 с увреждания:
Стела Енева (европейска шампионка на тласкане на гюле и хвърляне на диск)

Отбор на годината:
Национален отбор по волейбол за мъже - 760 точки
Национален отбор по волейбол за младежи - 760 точки