ЦСКА загуби с 1:2 от Бешикташ в предпоследен мач от група "L" на турнира Лига Европа. След поражението "червените" нямат никакъв шанс да се класират за следващата фаза. На 1/16-финалите се класират Порто, който победи в другия мач Рапид във Виена с 3:1, и турският гранд. Попаденията за Бешикташ на Националния стадион "Васил Левски" вкараха Запоточни и Филип Холошко, а за "армейците" се разписа влезлият като резерва Килиан Шеридън.

Футболистите на ЦСКА отново се държаха добре почти около 60 минути, създадоха няколко много изгодни положения и владееха топката, но не успяха да реализират. С фрапантни пропуски се отличи Спас Делев, един път не успя и Мишел Платини. Обратно на всякаква логика гостите решиха двубоя с два бързи гола в 59-ата и 64-ата минути, което прекърши домакините. Шеридън вкара почетно попадение в края, но стихийният и разпилян натиск на "червените" не доведе до изравнителен гол.

Двубоят започна добре за "армейците" и още в 8-ата минута Спас Делев проби по дясното крило, опита да навлезе в наказателното поле на гостите, но топката му бе отнета. Отново Делев бе замесен в опасност пред турската врата. Той бе изведен хитро зад отбраната на Бешикташ, но не успя да нанесе решаващия удар. В 25-ата се откри много добра възможност за гол пред Делев. С много хитър пас той се озова сам срещу Ченк Гьонен, но не съумя да овладее топката и да стреля към вратата на Бешикташ.

Гостите затрудниха Мболи с опасен удар в 13-ата минута, но стражът внимаваше и отрази шута на Фабиан Ернст. В 44-ата се откри най-чистото положение за гол пред ЦСКА. Делев се озова очи в очи със стража на съперника Гьонен, стреля, но топката премина на сантиметри покрай дясната греда на вратата на Бешикташ.

След почивката "армейците" продължиха да атакуват. В 53-ата минута контраатака за ЦСКА завърши със силен изстрел на Йордан Минев, но топката премина встрани от вратата на гостите от Турция.

В 59-ата след изпълнение на пряк свободен удар от Гути, топката бе центрирана в наказателното поле на ЦСКА, където оставеният непокрит Томаш Запоточни с глава откри резултата - 0:1. В ситуацията общо трима бяха непокритите играчи на Бешикташ пред Мболи. Вратарят на "армейците" пък не скочи да боксира топката и му се наложи да я вади от мрежата си.

Пет минути след това селекцията на Бернд Шустер удвои преднината си. Филип Холошко реализира след безумна грешка на Мболи. Вратарят на ЦСКА се подхлъзна след върната към него топка, загуби я, след което бе наказан от словашкия нападател, за когото не бе проблем да вкара в опразнената врата на домакините - 0:1.

2_2.jpg

В 67-ата "армейците" направиха пореден пропуск. След грешка на бранител на Бешикташ Мишел Платини и Спас Делев се озоваваха сами срещу вратаря Хакан Арикан, но се засуетиха и загубиха топката.

В 79-ата влезлият като резерва Килиън Шеридън успя да намали резултата. Ирландският нападател засече с глава центрираната от Спас Делев топка от фаул и я прати в мрежата на Бешикташ - 1:2. До края на мача "червените" усилено опитваха да вкарат и втори гол. В 92-ата минута Маркиньос стреля опасно с десния крак, но топката мина встрани от вратата и така Бешикташ записа успех с 2:1 на "Васил Левски". /БЛИЦ

Срещата по минути - ТУК

ЦСКА - БЕШИКТАШ 1:2
0:1 Томаш Запоточни (59), 0:2 Филип Холошко (64), 1:2 Килиън Шеридън (79)

cska_logo.JPGЦСКА: 92.Райс Мболи, 25.Йордан Минев, 2.Павел Виданов, 4.Костадин Стоянов, 30.Фабрицио Грило, 5.Тодор Янчев, 18.Борис Галчев (75-21.Коста Янев), 24.Александър Тонев (75-26.Килиън Шеридън), 28.Маркиньос, 7.Спас Делев, 32.Мишел Платини
Резерви: 1.Здравко Чавдаров, 27.Мартин Дечев, 8.Румен Трифонов, 21.Коста Янев, 9.Дормушали Саидходжа, 14.Димитър Илиев, 26.Килиън Шеридън
Треньор: Сашо Борисов

besiktas.jpgБЕШИКТАШ: 99.Ченк Гьонен (46-21.Хакан Арикан), 30.Томаш Запоточни, 3.Исмаил Кьойбашъ, 28.Фабиан Ернст, 15.Родриго Табата (76-18.Неджип Уйсал), 22.Ерсан Гюлюм, 14.Гути, 55.Мехмет Аурелио, 11.Мерт Нобре (46-37.Али Кучик), 23.Филип Холошко, 9.Роберто Хилберт
Резерви: 21.Хакан Арикан, 90.Умут Кая, 7.Рикардо Куарешма, 18.Неджип Уйсал, 19.Ибрахим Юзюлмез, 37.Али Кучик, 44.Ернан Гювен
Треньор: Бернд Шустер

София, стадион "Васил Левски"
Съдия: Том Харелд (Норвегия)
Жълти картони: Тодор Янчев, Коста Янев (ЦСКА); Исмаил Кьойбашъ, Роберто Хилберт (Бешикташ)