Любо Ганев няма нужда от представяне. БЛИЦ се свърза с легендата на волейбола, за да го помоли да коментира ситуацията около треньорския пост в националния отбор. Ганев е в Италия и няма да присъства на заседанието на Управителния съвет във вторник, но предпочита Силвано Пранди да запази поста си.

-Любо, Радостин Стойчев ли е новият треньор на националния отбор?
-Все още не знам нищо. За съжаление утре няма да присъствам на заседанието на федерацията. Надявам се да бъде взето правилното решение.

-Пранди или Стойчев е по-добрият избор за националния отбор?
-Ако ме попитат или ми се обадят, за да гласувам, ще кажа, че Пранди трябва да остане, твърдо съм зад него. Бях с отбора на Световното и нямам забележки към работата му, нито като игра, нито като подготовка. Тактиката ни също бе отлична. Казвам, че предпочитам Пранди да остане само, защото вече познава отбора. Нямам нищо против Радо Стойчев, с когото съм в отлични отношения, но смяната на треньор означава да се започне отначало. 

-Стойчев не е ли прекалено зает в Тренто, за да се нагърби с толкова голяма отговорност?
-Не мога да кажа. Той сам трябва да прецени. Видяхме се на Световното, но не сме разговаряли за това. Радо е доказан треньор и успехите му с Тренто не са случайност.

-Какво промени Пранди в положителна насока?
-Много неща. Накара отбора да играе по-дисциплинирано, имаме значително подобрение в блокада и защита. Блокадата ни винаги е била добра, но сега е на отлично ниво. В тактическо отношение също постигна много и се видя, че тимът играе подредено, а не разпиляно.

-Какви са негативите в работата на Пранди?
-Като слабост отчитам началния удар. До преди година бяхме в първите места по асове, затруднявахме съперника с тежки топки. Матей Казийски винаги бе в челните места, Владо Николов също, а сега и двамата бъркаха. Притеснява ме и недостатъчната работа на разпределителя в центъра. Имаме много резерви към Андрей Жеков, може да е по-убедителен с централни нападатели. Трябва да играе повече с тях и да им дава удобни топки, което не се получаваше. Иначе Андрей е дал много на отбора, като сервис, блокада и дори атака е незаменим. Казвал съм му, че му куца играта с центъра.

-По-силен ли е отборът на Пранди от този на Мартин Стоев?
-Аз съм на мнение, че двата отбора не трябва да бъдат сравнявани. При Пранди виждаме млад отбор, момчетата имат много добро бъдеще. При Мартин бяхме опитни. Спечелихме трето място на Световно първенство, което бе голям успех. Сега отборът ни има много резерви и накъде да се развива. Мястото, което заехме това лято не бе реално. Мачът с Куба бе на рождения ми ден 6 октомври и много исках да бъда зарадван с победа. Това бе решителната среща на Световното, но загубихме заради индивидуални грешки. Тактически играта ни бе построена добре. Не можем да съдим момчетата за грешките, защото се случва на всеки да сбърка при това напрежение.

-Има ли логика в привличането на чужденци в националния тим?
-Мисля че това не може да стане. От много години се спекулира с натурализиране. Правеше се преди време в Италия. Знаете за Христо Златанов и Венци Симеонов, но те са израснали там, започнали са да играят волейбол там. Не е това правилният начин за развитие на отбора, защото имаме много талант. Андрей Жеков е много добър разпределител, но ако Ники Василев се бе съгласил да играе щеше да бъде по-добре.

-Кой трябва да замести Драган Нешич в женския тим?
-Не мога да говоря много за жените, защото не съм ги следил така отблизо. Мисля, че няма пречка българин да поеме отбора. Този Зетова помогна много с връщането си в игра, дано продължи да играе. Съжалявам, че няма да присъствам на заседанието утре, за да чуя какво ще кажат за жените.

-Като цяло каква година изпраща българският волейбол?
-Една година, в която не можахме да покажем истинските си възможности. И при жените и при мъжете заслужавахме по-добро класиране. Ако бяхме спечелили срещу Куба можехме да сме на финал с Бразилия и дори да спечелим. Младежите на Ники Желязков ме изненадаха приятно. Ники ми е добър приятел, даже съм му кум и знам как живее с волейбола. Той иска да продължи да работи с младежите, има страхотно ядро, което след няколко години ще видим в мъжкия отбор.

-През следващата година е и Европейското, което е квалификация за Олимпиадата в Лондон. Какви са шансовете ни?
-Няма отбор в света, който да не можем да бием. Зависи от това, в каква форма ще пристигнем. Важно е да има изиграни повече мачове, в тях отборите се шлифоват. Като ръководство ще направим всичко възможно за отлични условия на подготовка. Световната лига ще помогне. Тя е генерална проверка и показва, какво още трябва да направим. Ще се класираме без проблем сред първите три отбора на Европейското.
ВЕНЕТА ЯНЕВА/БЛИЦ