Миньор (Перник) постигна изключително драматична победа с 4:3 след дузпи срещу Академик (София) и се класира на 1/8-финалите за Купата на България. В герой за "жълто-черните" се превърна капитанът Ивайло Иванов. Вратарят спаси две дузпи и така класира тима си напред в турнира.

В редовното време двата тима си отбелязаха по един гол. В 15-ата "студентите" поведоха на стадион "Миньор" в Перник. Иван Редовски стреля към вратата на Ивайло Иванов, кълбото излизаше в аут, но Адриан Олегов се намеси и прати топката на крака на Стойко Сакалиев, който от вратарското поле откри резултата - 0:1. За бившия нападател на ЦСКА това бе първо попадение с екипа на Академик в официален мач.

В 23-ата минута втори жълт картон получи Никола Асенов и Академик остана с човек по-малко. До края на полувремето "жълто-черните" се опитаха да изравнят, но попадение във вратара на гостите не падна.

В началото на втората част Миньор започна много по-активно. Йордан Тодоров пропиля добра възможност за изравняване, след като стреля от воле, но топката не попадна в мрежата на Борислав Стоянов, а срещна напречната греда. Няколко минути по-късно Ванчо Траянов стреля опасно към вратата на Академик, но ударът му премина на по-малко от метър над горната греда.

Домакините продължиха да са по-активният тим, но малко след изтичането на 10-ата минута на второто полувреме можеха да бъдат наказани, след като Сакалиев намери Редовски, който от два метра сам срещу Иво Ивнаов направи уникален пропуск, пращайки кълбото в ръцете на капитана на Миньор. Малко след това Петър Петров бе изведен сам срещу Борислав Стоянов, но вратарят на Академик предвидливо излезе и изчисти топката далеч от наказателното си поле.

"Жълто-черните" продължиха да контролират събитията на терена, но липсата на точен завършващ удар от играчите на Стойчо Стоев бе основната причина резултатът да продължава да бъде 0:1. Малко преди края на редовното двубоя логичното се случи и Миньор най-после стигна до изравнително попадение. В 87-ата минута бе отсъден пряк свободен удар за домакините. Зад топката застана Костадин Марков, който с брилянтен изстрел забоде топката в мрежата на Академик - 1:1.

До края на редовното време нов гол не падна, но напрежение имаше до последната минута. В 91-ата Редовски стреля много опасно, но кълбото не попадна зад Иво Иванов. В последната минута Миньор можеше да направи пълен обрат, но ударът на Любомир Витанов срещна гредата на вратата на Академик. След този пропуск дойде и последният съдийски сигнал, а според регламента следваха две продължения по 15 минути.

Още в първата минута Горан Янкович изпусна отлична възможност за Миньор, след като бе изведен сам срещу Стоянов от Ванчо Траянов, но феноменалната намеса на вратаря на Академик запази равенството. В 101-ата последва нов много сериозен пропуск за домакините, но късметът отново бе на страната на "студентите". Витанов получи топката и стреля силно към вратата на Стоянов, кълбото срещна гредата на вратата на гостите. До края на първото продължение гол не падна и в 105-ата минута резултатът продължаваше да бъде 1:1.

В 108-ата последва нов невероятен пропуск за Миньор. Васил Божиков стреля с глава в горния десен ъгъл на вратата на Академик, но Стоянов с поредната си фантастична намеса предотврати попадението. Минута по-късно Горан Янкович отправи изстрел към вратаря на Академик, но стражът отново не допусна гол и улови кълбото на самата голлиния.

В 112-ата минута гостите можеха да отбележат много куриозно попадение. Лъчезар Манчев опита да прехвърли отдалеч Иво Иванов, успя, но вратарят много съобразително се обърна и догони кълбото преди да влезе в мрежата му. До изтичането на 120-ата минута нов гол не падна и крайният победител трябваше да бъде излъчен след изпълнение на наказателни удари.

При дузпите пропуски имаше от страна и на двата отбора. Късметът обаче бе с "жълто-черните", които се класираха на 1/8-финалите, които ще се играят на 4 декември. Жребият е на 24 ноември.

Първоначално Академик излезе напред в резултата, след като Иван Редовски и Аспарух Василев отбелязаха, а за Миньор Горан Янкович пропусна. Следващите две дузпи за "студентите" бяха спасени от Иво Иванов. Изпълниха ги Петър Кюмюрджиев и Кирил Динчев. Йордан Тодоров и Велимир Иванович не сгрешиха, Миньор поведе с 4:3, след което Любен Николов стреля встрани от вратата и по този начин победата бе за "жълто-черните". /БЛИЦ