Футболист от българското първенство разкри какви са схемите за уговаряне на мачове.

“Схемите за уреждане са няколко. Едната е услуга за услуга. Президентите на клубовете се разбират, че на единия този сезон му трябват три точки от другия. В деня на мача треньорът или президентът на клуба слиза при футболистите и казват: “Момчета, днес трябва да помогнем на тези хора, но вие ще си вземете премиите като за победа. Те ще ни върнат услугата догодина”.

Другата схема е валидна за “А” група. В нея обаче не участват отбори като Левски, ЦСКА и големите отбори, които са постоянно във фокуса. В нея са клубовете във втората половина на таблица, които се издържат изцяло от тото. При нея президентът влиза в съблекалнята и казва: „Момчета, днес трябва да паднете с четири гола разлика”. И футболистите излизат, играят, но гледат да паднат с четири гола разлика", разказва футболистът, който бе в сутрешния блок на БиТиВи. 

"Друга схема е, когато президентът на даден клуб се обажда директно на футболист от противниковия отбор. Обикновено звънят на най-добрите футболисти - вратарят, капитанът, най-добрият полузащитник и най-добрият нападател. Свързват се с този даден човек, предлагат му се една сума пари. Примерно, 10, 20, 30 хиляди, зависи колко е важен мача и на каква фаза е първенството. Той трябва да уговори и останалите силни в клуба да играят за загуба. После дели парите.

Понякога на по-младите футболисти не се казва, за да има някое влизане, жълт картон, за да се получи малко като мач. Защото иначе става абсолютна порнография. През годините знаете какви хора са били президенти на футболни клубове. Имало е случаи, когато президентът влиза в съблекалнята на почивката и извиква: „ Абе, мушмороци, вие какво правите бе?! Вие не знаете ли, че този мач трябва да го загубим с 4-5 гола разлика. Ще ви изпотроша краката след мача”, допълва анонимният играч.

"Имаше един такъв случай, сега си спомням. Момчето се казва Тодор Радомиров, играеше в Спартак (Варна). Мачът беше Спартак - Беласица, всеки знаеше, че трябва да завърши 2:2. Той влиза като резерва и вика: “Що не ви е*а майката на вас, прави 3:2 в 89-ата минута.” В съблекалнята са го били, техният благодетел, ако не ме лъже паметта, Живко Великов - бой, никой не го иска след това в друг отбор. А това момче същата година взе наградата “Феърплей”. Защо я взима? Защото вкарал в уреден мач. От него лично знам, в момента, в който си получил наградата, футболистът, който го е награждавал, легенда на българския футбол, му казал с насмешка: “Заради теб загубих 20 000 евро от този мач.”

Ще ви кажа и друго: “Наш мач за купата на България беше в тотото. Не бяхме взимали 4 месеца пари, ние също храним семейства, искаме да излезем с хубави дрешки. Събрахме се в съблекалнята, казахме си: “Момчета, дайте да изкараме някоя кинта.” Тотото поквари футбола в България, но трябва да си пълен олигофрен, за да не го направиш”, завършва разказа си футболистът.

В студиото бе и човек, който се представи за букмейкър. Лицето му остана скрито, а гласът преправен. Той коментира прекратения двубой между Локомотив (Мездра) и ЦСКА през пролетта, за който се смята, че е бил уреден за победа на “червените”.

“Черното тото е много трудно доказуемо. За този мач в Мездра основната версия е, че е уговорен да завърши с победа на ЦСКА. Аз имам друга теория от моите впечатления. Преди да започне срещата съществуват определени коефициенти и е нормално в течение на мача да се променят. Коефициент за победа на ЦСКА е 1,40, а в течение на мача, след като не се отбелязва гол, той би трябвало да се вдига. В този мач наблюдавах азиатските пазари, от които зависят коефициентите - те запазиха равнище на коефициенти. Съвсем нормално е в 60-ата минута, когато резултатът е 0:0, коефициентът за ЦСКА да не е 1,40, а 2,00. Коефициентът обаче остана същият, което говори за много големи залози в азиатските букмейкърски къщи, известни, че нямат лимити за залозите. Всички са очаквали двубоят да бъде уреден за победа на ЦСКА. Локомотив (Мездра) обаче вкарва гол, ЦСКА не се вижда как ще обърне резултата, феновете нахлуха и двубоят бе прекратен. Това означава, че във всички букмейкърски къщи се анулират залаганията и парите се връщат”, споделя букмейкърът./БЛИЦ