Балкан (Ботевград) победи Рилски спортист със 73:61 в мач от 3-ия кръг на Националната Баскетболна Лига (НБЛ). Двубоя се игра в препълнената зала в Ботевград и имаше особен заряд. Един срещу друг се изправиха братята Любо Лилов (Балкан) и Иван Лилов (Рилски спортист). През лятото трима играчи от Ботевград поеха към Самоков - Атанас Радев, Мартин Маринов и Иван Лилов. Въпреки заканите на гостите от Самоков, че ще се представят по-добре този сезон и ще гонят място в тройката, за пореден път преклониха глава пред Балкан. През миналия сезон “зелените” от Ботевград спечелиха четири пъти срещу Рилецо и се превърнаха в кошмар за съперника.

Най-резултатен за домакините вчера бе лидерът Йордан Бозов с 16 точки, а Кирил Райков и Джош Гонър добавиха съответно по 15 и 10 точки за успеха.

За Рилецо единствено Иван Лилов бе на висота и завърши с 26 точки, но усилията му не бяха подкрепени от съотборниците му, като нито един от останалите играчи в селекцията на самоковци не отбеляза повече от 8 точки.

На почивката Балкан водеше с девет точки - 38:29. През първите 20 минути на срещата възпитаниците на Петър Клечков демонстрираха много добра игра в защита, както и невероятна борбеност под двата коша, като превъзхождаха осезаемо съперника си в овладените топки - 25:10.

В началото на второто полувреме двата отбора допуснаха много неточности в играта си, като това се отрази главно на резултатността. Все пак отново баскетболистите на Балкан успяха да излязат по-бързо от мини кризата и поеха инициативата, като над всички продължаваше да бъде Йордан Бозов. В края на третата четвърт разликата бе 15 точки в полза на "зелените". В последната решителна четвърт Иван Лилов се нагърби с отговорността да завършва почти всяка атака на Рилски спортист, като само в определени моменти беше подпомаган от Мартин Маринов, Александър Груев и Станислав Ваклинов и разликата падна на осем точки - 69:61, но до сирената оставаха само 40 секунди. В оставащото време Гонър и Райков вкараха и оформиха крайния резултат - 73:61 в полза на Балкан./БЛИЦ