Левски загуби с 0:1 гостуването си на Лил в мач от Група "C" на турнира Лига Европа. "Сините" играха като равен с равен с французите, но миг невнимание в 49-ата минута ги лиши от възможността да си тръгнат поне с точка от "Стад Лил Метропол". Орелиен Шеджу наказа Божидар Митрев, възползвайки се от груба грешка на играчите на Левски. Дъстли Мулдер подари топката на непокрития Стефан Дюмон, който я продължи към Шеджу и той от 7-8 метра се разписа с глава в долния ляв ъгъл на вратата, пазена от Митрев.

За гостуването на "Стад Лил Метропол" треньорът на "сините" Ясен Петров заложи на същия стартов състав, победил с 4:1 Пирин в последния кръг на "А" група. Във Франция Левски бе без тримата си опитни футболисти - Христо Йовов, Дарко Тасевски и Георги Петков. Силен мач в Лил направи Божидар Митрев, а звездата Гара Дембеле бе бледа сянка на голаджията, който изпъкваше в доста от предишните двубои на тима от началото на сезона.

"Сините" започнаха по-активно срещата, като още в началото Гара Дембеле изведе отлично Даниел Младенов отдясно, крилото нанесе силен изстрел, който вратарят Микаел Ландро с мъка изби в корнер. В 7-ата Дъстли Мулдер би от 20-ина метра в аут. В 13-ата Ландро отрази силен шут на Даниел Младенов. В 17-ата отново Младенов пробва да открие резултата. Жоазиньо му центрира, а той нанесе удар със задна ножица, като топката премина далеч от целта и излезе в аут.

В 19-ата минута страховит шут на Людовик Обранияк разтресе напречната греда на вратата на "сините". Четири минути след това Божидар Митрев се отчете с отлична намеса, след като акробатично отрази удар от 7-8 метра на Людовик Обранияк, който се озова сам срещу него.

3_2.jpg

В следващите минути вратарят на Левски имаше още доста работа, но действа на висота и до почивката опази мрежата си суха. Митрев спаси удар на Идриса Гай, както и на Флоран Балмон. В 33-ата минута Пиер-Ален Фро засече с глава центрирана топка, изпращайки я в аут.

В 40-ата след разиграване с едно докосване между Сержиньо Грийн, Владимир Гаджев и Мариян Огнянов, последният шутира над вратата на Лил. В 43-ата Веселин Минев напредна по лявото крило и отправи удар, който Микаел Ландро улови без проблем.

В началото на второто полувреме "сините" се пропукаха и миг невнимание им коства гол в собствената им врата. В 49-ата минута Орелиен Шеджу откри за домакините, възползвайки се от груба грешка на играчите в жълто. Дъстли Мулдер подари топката на непокрития Стефан Дюмон, който я продължи към Шеджу и той от 7-8 метра се разписа с глава в долния ляв ъгъл - 1:0.

4_1.jpg

Последва натиск на избраниците на Ясен Петров, които опитаха да изравнят. На терена се появиха Исмаил Иса и Андвеле Слори и нападателната мощ се усили, но гол така и не падна. Удари на Дъстли Мулдер, Жоазиньо, Мариян Огнянов, Йордан Милиев и Владимир Гаджев не попаднаха в целта и в крайна сметка Левски си тръгна победен от Лил.

"Сините" имат шанс за реванш на 4 ноември, когато приемат френския тим на "Герена". При успех Левски значително ще увеличи шансовете си за класиране на 1/8-финалите.

Най-голямата звезда на Лил - Жервиньо, за когото на "Стад Лил Метропол" бе пристигнал легендата на Ливърпул Кени Далглиш, игра само в последните 20 минути. Още някои от титулярите бяха оставени на пейката от треньора Руди Гарсия. /БЛИЦ

Срещата по минути - ТУК

Класирането в групата на Левски - ТУК


ЛИЛ - ЛЕВСКИ 1:0
1:0 Орелиен Шеджу (49)

3.jpgЛИЛ: 1.Микаел Ландро, 3.Джери Вандам, 5.Идриса Гай, 10.Людовик Обранияк, 14.Давид Розенал, 22.Орелиен Шеджу, 4.Флоран Балмон (81-24.Рио Мавуба), 17.Пиер-Ален Фро (55-8.Муса Соу), 18.Франк Берия, 26.Еден Хазар (70-27.Жервиньо), 29.Стефан Дюмон
Резерви: 30.Александре Оукиджа, 2.Матийо Дебюши, 23.Адил Рами, 24.Рио Мавуба, 27.Жервиньо, 7.Йоан Кабайе, 8.Муса Соу
Треньор: Руди Гарсия

levski_logo.jpgЛЕВСКИ: 12.Божидар Митрев, 2.Дъстли Мюлдер, 5.Иво Иванов, 55.Йордан Милиев, 14.Веселин Минев (72-23.Андвеле Слори), 3.Сержиньо Грийн, 16.Мариян Огнянов (63-29.Исмаил Иса), 45.Владимир Гаджев, 17.Даниел Младенов, 20.Жоазиньо, 39.Гара Дембеле
Резерви: 85.Кирил Акалски, 4.Стефан Станчев, 7.Александър Александров, 23.Андвеле Слори, 30.Лъчезар Балтанов, 28.Александър Киров, 29.Исмаил Иса
Треньор: Ясен Петров

Лил, "Стад Лил Метропол"
Съдия: Кристин Якобсон (Исландия)
Жълти картони:
Франк Берия (Лил); Даниел Младенов (Левски)