Пак бързаме с възхвалите. Лотар Матеус записа две победи – срещу Уелс в евроквалификация и срещу Саудитска Арабия в контрола. Самият президент на БФС Борислав Михайлов обяви, че според някакъв негов приятел привличането на немеца било трансферът на годината. Колеги от почти всички медии окичиха Лотар с ордени.
 
Нека укротим малко топката и да изчакаме с оценките на пролет. Тогава ще се броят футболните пилци.
Първо, Матеус по обясними причини няма никакво участие в свикването на групата за мача с Уелс и с комплектоването на титулярния състав. Как да го стори човекът, след като още не познава достатъчно добре българските футболисти. Ролята на Матеус бе по-скоро психологическа отколкото чисто треньорска.  Напълно естествено с тази задача се загърби друг човек, чиято фамилия започва с буквата М – Михаил Мадански. Така че овациите за 1:0 в Кардиф са по-скоро за него.
 
Второ, победата ни в Кардиф бе постигната срещу осакатен отбор, който на всичко отгоре си няма постоянен селекционер и е съпътстван с двойно по-големи проблеми в сравнение с нашенските.
 
Трето, извинявайте, ама Саудитска Арабия не е никакво светило, та да избързваме с поклоните и аплодисментите по адрес на Матеус. Да, безспорно се видя подобрение в играта. Направените промени в стартовата единайсеторка се оказаха сполучлив ход, но истинският треньор Лотар Матеус ще го видим в края на март, когато ще застанем един срещу друг с Швейцария на Националния стадион “Васил Левски”.
 
Всички българи желаем германецът да ни извади от кризата. И ако стори чудото и ни класира за европейските финали, тогава ще заслужи почести на голям победител, измъкнал ни от тежката и продължителна футболна криза.
 
По-важното е друго – Лотар да изгради отбор в перспектива, да намери заместници на тези, които след настоящата кампания ще напуснат завинаги представителния тим.
 
Най-хубавото е, че той е позитивен човек, с огромен опит и е сред петте най-велики германски футболисти за всички времена. Матеус си е поставил за задача да влезе в тази класация и при треньорите. Предишните му престои на треньорската скамейка не му позволиха да се доближи до топ 5 на наставниците, дано обаче успее да направи тези важни крачки като селекционер на България.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ