Инцидентите преди и след началото на европейската квалификация Италия - Сърбия са били режисирани преди това, твърди “Спортски журнал”. Изданието се позовава на коментар във форума на националнията телевизия РТС под текст, че е осигурено директно предаване на мача от стадион “Луиджи Ферарис” в Генуа. “Абе, хора!!! Казвам ви, да не купувате картина от мача, той ще бъде прекратен”, пише в поста на фена, публикуван в 15:56 часа.
 
14 души са били приети в болница в малките часове на сряда сутринта, след като сръбските фенове са се сбили с италианската полиция след прекратения мач. Най-сериозно е ранен член на военната полиция, който пострадал прив взрив на бомбичка пред лицето му. Сръбски фен също е с лицеви наранявания.
 
Мачът във вторник вечерта първоначално закъсня с близо 40 минути, след като сръбските навиячи засипаха терена с факли и бомбички. Членовете на агитката на Цървена звезда нападнаха преминалия в Партизан вратар Владимир Стойкович, който отказал да изиграе мача. След началото на срещата двубоят бе прекратен след нова канонада от факли и бомбички. Единият факел удари италианския вратар Емилиано Вивиано.
 
Атаката срещу Стойкович е започнала още преди мача, на паркинга на хотела на тима. За да се освободят от полицейската охрана, навиячите първо са нападнали патрулките на униформените служители, които побързали да напуснат мястото.
 
След мача феновете на Сърбия бяха задържани от полицията в ограден паркинг, откъдето бяха пускани на малки групи до чакащите ги автобуси. Битката между ултрасите и униформените започнала, когато част от привържениците опитала до пробие кордона.
 
Коментарите в Сърбия се обединиха около становището, че постъпката на феновете е срам за цялата държава. “Това е срам за нацията и сръбския футбол”, обявиха от РТС.
 
“Скандално. Организаторите на цялата тази история останаха в Белград. Това е атака срещу държавата и държавата трябва да отговори и да реши проблема”, заяви президентът на футболната федерация Томислав Караджич.
 
“Нямам думи, това е огромно разочарование. Най-вече за много деца по трибуните, които очакваха с нетърпение мача. Не можехме да предотвратим случилото се. Всичко е било организирано. Дори играчите и треньорът на Сърбия са били нападнати. Те чувстваха, че феновете правят всичко възможно, за да не се играе мача. Преди началото вратарят Стойкович бе в нашата съблекалня, той трепереше от ужас. Страхуваше се да излезе на терена, не искаше да играе в мача. Най-много го беше страх от последващото завръщане в Белград”, заяви италианският селекционер Чезаре Прандели.
 
Италианските медии вече подеха кампания на “Скуадра адзура” да бъде присъдени служебна победа с 3:0. От УЕФА обявиха, че чакат официалния доклад на делегата на мача, както и рапортите на реферите и съдийския наблюдател. Според в. “Вечерние новости” евроцентралата обаче вече била взела решение за наказанието на “белите орли”. Не само ще бъде наложена служебна загуба и жестока глоба, но сръбските национали ще трябва да изиграят следващите си пет мача пред празни трибуни./БЛИЦ