Левски тотално се изложи и падна с 0:5 при гостуването на Спортинг (Лисабон) в мач от Група "C" на Лига Европа. В другата среща Гент и Лил завършиха 1:1. Лидер с пълен актив от 6 точки са португалците, а Левски е втори с трите в актива си, спечелени от първия мач - 3:2 над Гент. Следващата среща на "сините" е на 21 октомври - гостуване на Лил във Франция.3.jpg

При гостуването на "Жозе Алваладе" избраниците на Ясен Петров разочароваха феновете си с отчайващо слабото си представяне. Защитниците на Левски и вратарят Георги Петков определено нямаха ден, отчетоха се с редица груби грешки, от които домакините се възползваха. Точни в мрежата на Левски бяха Даниел Карисо, Маниш, Диого Саломао, Хелдер Пощига и Матиас Фернандеш.

Още в 1-ата минута Гара Дембеле пропусна отлична възможност да открие резултата. След грешка в защитата на Спортинг той се озова сам срещу вратаря Руи Патрисио, но не успя да го преодолее, нанасяйки слаб удар. Това бе и единственото по-сериозно голово положение, създадено от "сините".

Последваха няколко опасности пред вратата на Георги Петков. И все Хелдер Пощига пропускаше с глава. Нападателят на домакините на няколко пъти при центрирания надскачаше бранителите в синьо. При едно от положенията Пощига за малко да открие резултата, след като Дъстли Мулдер увисна, но прати топката на сантиметри над напречната греда.

В 29-ата минута Георги Петков се намеси решително и запази вратата си суха. Маниш изведе Пощига сам срещу вратаря отляво в пеналта, но Петков действа успя да избие в корнер. При последвалото изпълнение обаче топката попадна във вратата на Левски. Капитанът на Спортинг Даниел Карисо бе застанал на първа греда и с глава успя да засече, Георги Петков не се намеси убедително и му се наложи да вади топката от мрежата си - 1:0.

2.jpg

В 36-ата Жоазиньо подаде към Дембеле, който стреля, но ударът му бе блокиран от Карисо и кълбото излезе в ъглов удар. Последваха три последователни остри центрирания на Йовов от корнер, но вратарят на Спортинг Руи Патрисио показа класа и спаси.

Домакините продължиха да атакуват и второто попадение във вратата на Левски не закъсня. В 43-ата минута Маниш удвои преднината на Спортинг. Георги Петков увисна след центриране отдясно и Маниш с глава прати топката в мрежата. На аутлинията Милиев опита да я изчисти като се хвърли самоотвержено, но не успя - 2:0. При този резултат футболистите на двата тима се прибраха в съблекалните на почивка.

През второто полувреме "сините" тотално се изложиха, пуснаха още 3 гола, а в същото време така и не успяха да създадат опасност пред вратата на домакините.

В 53-ата Диого Саломао попадна в прегръдките на съотборниците си. Жоао Перейра центрира отдясно към далечната греда, където Хелдер Пощига с глава свали към Диого Саломао, който непокрит от 10-ина метра стреля с левия крак, топката се отби в дясната греда и влезе във вратата на Георги Петков - 3:0.

4.jpg

Хелдер Пощига направи 4:0 в 61-ата минута. Нападателят разстреля Георги Петков с бомбен шут от около 20-ина метра. Секунди след това Симон Вукчевич би силно от 30-ина метра, а топката срещна лявата греда на вратата на Левски.

Крайното 5:0 оформи Матиас Фернандеш. След ниско центриране отдясно последва поредна колективна грешка в защитата на "сините" и резервата на домакините отблизо прати кълбото в долния десен ъгъл.

Така Левски записа второ поражение този сезон след шампионатната загуба с 1:2 от Черноморец в Бургас. Последният случай, когато във вратата на "сините" паднаха 5 гола бе в груповата фаза на Шампионската лига през сезон 2006/07 - 0:5 от Барселона.

В осем поредни мача Левски нямаше загуба в Европа. Последното поражение на тима бе от Виляреал - 0:2 през декември миналата година.

За гостуването в Португалия Ясен Петров реши да гласува довери на Иво Иванов, който бе резерва в предишните два мача - срещу Черно море (3:2) и Берое (2:1). Очакваше се партньор на Йордан Милиев в центъра на защитата да бъде Шакиб Бензукан. Мароканският бранител обаче бе оставен на пейката, а сред титулярите се завърна Иво Иванов. В центъра на терена Христо Йовов игра със Сержиньо Грийн, а атаката отново бе водена от звездата Гара Дембеле, който този път бе неузнаваемо слаб и не успя да порази противниковата врата. От френския реализатор се очакваше много тази вечер, но и той разочарова. За Дембеле и останалите в синьо предстои да се реваншират пред феновете си за издънката в Лисабон с евентуална победа или поне равенство на 21 октомври, когато е гостуването на Лил.  /БЛИЦ

Срещата по минути - ТУК
Резултати и класиране в групата на Левски - ТУК

СПОРТИНГ - ЛЕВСКИ 5:0
1:0 Даниел Карисо (30), 2:0 Маниш (43), 3:0 Диого Саломао (53), 4:0 Хелдер Пощига (61), 5:0 Матиас Фернандеш (79)
1.jpg
СПОРТИНГ: 1.Руи Патрисио, 3.Даниел Карисо, 4.Андерсон Полга, 5.Евалдо, 8.Маниш (70-26.Андре Сантош), 47.Жоао Перейра, 14.Матиас Фернандеш, 21.Алберто Сапатер, 77.Симон Вукчевич (77-78.Абел Ферейра), 23.Хелдер Пощига (64-9.Карлос Салейро), 33.Диого Саломао
Резерви: 16.Тиаго Ферейра, 2.Марко Торсилиери, 78.Абел Ферейра, 26.Андре Сантош, 20.Яник Джало, 9.Карлос Салейро, 31.Лиедсон
Треньор: Пауло Серджо

levski_logo.jpg
ЛЕВСКИ: 1.Георги Петков, 2.Дъстли Мулдер, 5.Иво Иванов, 55.Йордан Милиев, 14.Веселин Минев, 10.Христо Йовов (67-16.Мариян Огнянов), 3.Сержиньо Грийн, 17.Даниел Младенов (56-23.Андвеле Слори), 20.Жоазиньо, 22.Дарко Тасевски, 39.Гара Дембеле
Резерви: 12.Божидар Митрев, 4.Стефан Станчев, 15.Шакиб Бензукан, 16.Мариян Огнянов, 23.Андвеле Слори, 28.Александър Киров, 29.Исмаил Иса
Треньор: Ясен Петров

Лисабон
, “Жозе Алваладе”
Съдия: Саша Кевер (Швейцария)
Жълти картони: Даниел Карисо (Спортинг); Гара Дембеле, Дъстли Мулдер (Левски)