Има мачове, които се забравят още след последния съдийски сигнал. Има и такива, които винаги се помнят. Такъв е двубоят Левски – Гент. За тази битка с мирис на барут ще се говори с години. И не защото “сините” победиха, а за начина, по който го сториха. Както и за още нещо…
 
Левски и в други случаи е обръщал мач, след като е губил в резултата. Предпоследният пример е реваншът с шведския АИК. Тимът от “Герена” обаче за първи път стига до пълен обрат в решителна европейска среща, в която на два пъти е догонващ.
 
Но когато имаш такава страховита публика, когато разполагаш с футболисти, притежаващи убийствен хъс, характер, мъжество, жажда за победа и нечовешка непримиримост, тогава няма как да не излезеш от пъкъла и да влезеш триумфално във футболния рай. Такива победи каляват душата и превръщат играча в железен воин със стоманена психика. Всичко това беше подплатено с красива игра и с уникални, ама наистина уникални голове. И накрая, като добавим черния диамант, пръкнал се край бреговете на Сена в Париж или някъде из малийската пустиня, ще видим и ще се убедим в силата на Левски.
 
Доскоро за мнозина “сините” успехи бяха плод на случайност и на гореща целувка от съдбата. Случайно ли е обаче, че настоящата формация, водена от Ясен Петров, има 7 поредни мача без загуба в Европа (общо 8 за клуба, като добавим успеха в Рим над Лацио миналия декември)? Случайно ли е, че Левски няма нито една случайна победа в евротурнирите и в българското първенство от началото на настоящата кампания? Или пък, че Гара Дембеле е голмайстор в Лига Европа и в родния шампионат. Не!
 
“Сините” имат нападател-мечта, а всичките им нови попълнения промениха изцяло облика на състава. За Гарата думите са излишни, Иво Иванов е стабилен в защита, Грийн вече плува в свои води не само в ролята на дефанзивен халф, но и на голмайстор, Дъстлин Мулдер и Дани Младенов си паснаха идеално отдясно в ролите съответно на бек и крило… Ето защо полетът на Левски към висините си има своето обяснение. Полет, осъществен най-вече от Ясен Петров, на когото мнозина написаха предварително смъртна присъда.
 
Така си беше… Още на първата лятна тренировка на 9 юни доста от феновете недоволстваха от назначаването на пловдивчанина, а един колега-журналист на висок глас обяви: “Давам му два-три месеца. Най-късно на 15 септември Левски ще има нов треньор!”
 
Горкият, оказа се лош пророк. На 15 септември треньор беше отново Ясен, а само едно денонощие по-късно той направи още една голяма крачка напред… Направи я смело, защото освен добър специалист Ясен Петров също е човек с характер, готов да се противопостави и на най-невъзможното за преодоляване предизвикателство.
 
Мачът с Гент ще се запомни и с края на белгийските мъки за “сините”. След ужасяващия провал с Антверпен, издънката срещу средняците от Аалст и препъването от десетте малки негърчета от Беверен снощи Левски укроти понечилия да се развихри насред “Герена” Гент.
 
Един от любимите рефрени на сектор “Б” е: Че Левски, това е България, го знаят по целия свят. Доста спорен и предизвикващ бурни полемики текст… Но това е друга тема…
 
Неутрално, но обективно перифразиран, текстът звучи така: Че Левски, това е мъжество и характер, го знаят вече и в Белгия.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ