Левски измъкна 0:0 като гост на АИК в Стокхолм в първи мач от спора за влизане в групите на Лига Европа. Реваншът е на 26 август (четвъртък) на стадион "Георги Аспарухов". Само при успех в домакинството си след седмица "сините" ще влязат в групите на втората по престижност клубна надпревара на Стария континент.

За гостуването на стадион "Росунда" треньорът на Левски Ясен Петров изненада всички, като се довери на Божидар Митрев. 23-годишният страж замени на вратата опитния Георги Петков, който остана на резервната скамейка. Митрев пази цял мач и в предишното гостуване в Швеция - при равенството 1:1 срещу Калмар.

Юношата на Левски и днес не подведе Ясен Петров, представяйки се отлично под рамката. Митрев на няколко пъти се намеси блестящо и запази мрежата си суха, като безспорно засенчи Георги Петков и показа, че е готов за титулярното място.

За "сините" не игра контузеният Христо Йовов. Новото холандско попълнение Сержиньо Грийн отново попадна в стартовия състав, но както и срещу Черноморец, не направи нищо запомнящо се, докато сънародникът му Дъстли Мюлдер действа отлично на десния бек.
aik_jo.jpg
На върха на атаката на "сините" отново действаше Гара Дембеле, който във втори пореден мач разочарова и не успя да вкара гол във вратата на съперника, както го правеше в първите си мачове с екипа на Левски.

Любопитното бе, че арестуваният преди дни заради секс с проститутка полузащитник на АИК Дуули Джонсън бе резерва за домакините, но не се появи в игра.

Пред малко повече от 8000 зрители на стадион "Росунда" в Стокхолм "сините" започнаха плахо срещата. На няколко пъти Жоазиньо и Даниел Младенов пробиваха по крилата и центрираха към Дембеле, който така и не намери целта.

До 20-ата минута нападателят на АИК Мохамед Бангура отправи два изстрела към вратата на Левски, които Митрев спаси. В 23-ата Жоазиньо засече с глава центрираната от Тасевски топка, но стражът на домакините Иван Турина бе на мястото си и улови. В 25-ата Сержиньо Грийн подаде на Даниел Младенов отдясно, крилото на Левски обаче се забави, след това топката попадна в Тасевски, но не се стигна до сериозно положение пред вратата на шведите. До почивката не се стигна до сериозно положение за гол и футболистите на двата отбора се прибраха в съблекалните при резултат 0:0.

През втората част играта отново бе равностойна, като първата по-серзиона опасност пред една от двете врати бе в 71-ата минута. Тогава Иво Иванов извърши нарушение на границата на наказателното поле, което можеше да му коства втори жълт и съответно червен картон. Митрев отново действа блестящо, като спаси акробатично коварен изстрел на капитана на АИК Даниел Тиернстрьом, избивайки топката в корнер.

Късметът не бе на страната на Левски в 80-ата минута, когато при добра контраатака Жоазиньо стреля по диагонала и топката тупна коварно, но прелетя на сантиметри покрай вратата на домакините. До края на срещата Митрев отново показа класа, запазвайки вратата си суха и съхранявайки шансовете на Левски за влизане в групите. "Сините" обаче се нуждаят от задължителен успех на "Герена" следващия четвъртък. /БЛИЦ

Срещата по минути - ТУК

АИК - ЛЕВСКИ 0:0

Aik_logo_86EAF58E31_seeklogo_com.jpg
АИК: 27.Иван Турина, 2.Никлас Бекман, 3.Пер Карлсон, 4.Ник-Ерик Йохансон, 5.Роберт Аман-Персон, 7.Хелги Даниелсон, 8.Даниел  Тиернстрьом, 14.Кени Павей, 16.Мартин Лоренцон (70-28.Виктор Лундберг), 17.Сайху Жане (60-11.Антонио Флавио), 20.Мохамед Бангура
Резерви: 13.Кени Стаматопулос, 9.Горан Любоевич, 11.Антонио Флавио, 21.Адмир Цатович, 26.Понтус Енглом, 28.Виктор Лундбег, 30.Дуули Джонсън
Треньор:
Алекс Милър

levski_logo.jpgЛЕВСКИ: 12.Божидар Митрев, 2.Дъстли Мюлдер, 5.Иво Иванов, 55.Йордан Милиев, 14.Веселин Минев, 3.Сержиньо Грийн, 45.Владимир Гаджев (85-15.Шакиб Бензукан), 22.Дарко Тасевски (69-7.Александър Александров), 17.Даниел Младенов (75-28.Александър Киров), 20.Жоазиньо, 39.Гара Дембеле
Резерви: 1.Георги Петков, 4.Стефан Станчев, 15.Шакиб Бензукан, 7.Александър Александров, 16.Мариян Огнянов, 28.Александър Киров, 29.Исмаил Иса
Треньор: Ясен Петров

Стокхолм, ст. "Росунда" - 8212 зрители
Съдия: Павел Краловец (Чехия)
Жълти картони: Мартин Лоренцон (АИК); Иво Иванов, Сержиньо Грийн, Дъстли Мюлдер, Йордан Милиев (Левски)