И най-големите врагове на Павел Дочев не са жадували за такова начало в ЦСКА – две поредни загуби в първенството, вътрешни дрязги, скандали, нажежена атмосфера и неспиращ медиен натиск. Пълна лудница! Точно в подобен момент Дочев има нужда единствено от спокойствие. Приказките за нова треньорска рокада могат само да набутат още по-дълбоко ЦСКА във фунията на безкрайния водовъртеж, тикащ както отбора, така и треньора към дъното.
 
Аз съм сигурен, че въпреки всичко и въпреки желанието на някои за негов провал той ще успее. Вярвам, защото си личи, че Дочев притежава нужните качества, за да измъкне ЦСКА от конфузната ситуация. Следващите два мача не са ключови, а исторически. Нищо, че ще бъдат срещу състави, от които “червените” не би трябвало да се страхуват. В момент на  криза обаче всеки съперник изглежда не само равностоен, но и прекалено опасен. Защото едно стъпване накриво ще означава край. Особено двубоите с уелския ТНС.
 
Павел Дочев се върна в България не да печели пари. Ако въпросът опираше до финикийските знаци, той щеше да си остане в Германия, където в продължение на повече от 15 години му плащаха повече от добре – и като футболист, и като треньор. Дочев прие офертата на ЦСКА, за да се докаже в тежкия занаят на родно ниво, в тима, в който преди години играеше отлично в ролята на защитник. Сега треньорът ще трябва да напада и да търси головете, без които каузата му ще отиде по дяволите. Дочев притежава много силна черта в характера си – германско хладнокръвие, което му помага да оцелее. И ако шушуканията за оставки най-сетне секнат, наставникът ще вдигне отбора на крака.
 
До момента обстоятелствата изцяло вървят срещу треньора. Малко преди финала на подготовката и старта на новия сезон, ЦСКА бе съсипан от контузии, за които Дочев има най-малко вина. Всъщност кой е виновен, след като повечето новопривлечени се оказват здрави като бикове на медицинските прегледи, а сетне се контузват на тренировки. На това му се вика малшанс... Схемите и тактиките, начертани през лятото, трябваше да бъдат прекроявани в движение. Когато контузиите спрат, ЦСКА ще придобие друго лице. Онова, познатото, за което жадуват неговите верни почитатели. Чаканият нападател Килиан Шеридън вече е тук, халфът, който ще гради играта – Тиеро, е оздравял, холандецът Нелсън също е на линия. Все предпоставки, подсказващи, че ЦСКА ще започве да се изправя.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ