Димитър Бербатов вкара гол на Челси и спечели първи трофей за сезона с Манчестър Юнайтед. "Червените дяволи" победиха с 3:1 "сините" от Лондон пред препълнените трибуни на "Уембли" в спор за "Къмюнити Шийлд".

Сър Алекс остави Митко на пейката, но го пусна в игра в началото на второто полувреме. Българският нападател значително раздвижи атаката на "червените дяволи" заедно с Нани и новото попълнение Хавиер Ернандес-Чичарито.

В 41-ата минута Луис Антонио Валенсия даде преднина на Юнайтед, в 76-ата Ернандес удвои, в 83-ата Челси намали чрез Саломон Калу, а крайното 3:1 оформи Димитър Бербатов. Във втората минута на продължението Митко вкара красиво попадение във вратата на шампионите. Бербо получи топката от Нани и видя, че Енрике Иларио е напуснал рамките на вратата си и с техничен прехвърлящ удар от 20-ина метра прати топката в левия ъгъл.

Още от началото на срещата и двата отбора се хвърлиха в атака. В 5-ата минута Антонио Валенсия опита да прехвърли технично Енрике Иларио, вратарят обаче внимаваше и улови топката. В 10-ата Едвин ван дер Сар не успя да хване кълбото след силен далечен изстрел на Никола Анелка. Топката се озова в Саломон Калу, който центрира по земя към Есиен. Ганайският национал не успя да я засече, забави се, след което опита да финтира Фабио да Силва, падна на земята и поиска дузпа, но съдията Андре Маринър не посочи бялата точка. В 15-ата минута Видич повали Малуда на границата на наказателтено поле, вдясно от вратата, пазена от Ван дер Сар. При последвалото изпълнение на Франк Лампард играч на Манчестър Юнайтед успя да изчисти топката.

В 17-ата минута Ван дер Сар се намеси решително, спасявайки по акробатичен начин опасен удар с глава на Бранислав Иванович, който влизаше в мрежата. В ответната атака Пол Скоул изведе отлично Уейн Рууни, който не бе удържан от Джон Тери в наказателното поле на Челси, звездата на "червените дяволи" видя включилия се Майкъл Оуен и му пусна пас по земя, но пред голлинията седмицата на Юнайтед не успя да засече топката и да открие резултата.

В 33-ата минута отново Иванович се пребори във въздуха с бранител на Юнайтед и нанесе нов удар с глава след центриране отдясно, но този път неточен. Шест минути след това Оуен получи топката от Рууни и от малък ъгъл вдясно опита с прехвърлящ шут да вкара. Топката излизаше в аут, но въпреки това Иванович се хвърли самоотвержено и с глава я изби в корнер.

Така се стигна до 41-ата минута, когато най-после падна гол. Първото попадение в интригуващия мач бе за Манчестър Юнайтед, вкара го Луис Антонио Валенсия. Той се разписа в 41-ата минута. Вляво от вратата на Челси Уейн Рууни овладя топката след далечен пас на Пол Скоул, центрира по земята успоредно на голлинията, като прекара кълбото между краката на Джон Тери, а Ашли Коул не успя да пресече подаването. За Валенсия не бе проблем да се разпише от близко разстояние, давайки преднина на тима си. При резултат 1:0 за Манчестър Юнайтед двата отбора се оттеглиха на почивка.

В началото на второто полувреме Сър Алекс извърши три смени. В игра се появиха Димитър Бербатов, както и Хавиер Ернандес и Нани. Митко зае мястото на Уейн Рууни, а другите напуснали терена бяха Парк Джи Сунг и Майкъл Оуен.

В 70-ата минута Ашли Коул пропусна да изравни. Бранителят на Челси се озова на стрелкова позиция в наказателното поле на Юнайтед и би, но слабо, като не затрудни Вар дер Сар. В 73-ата Митко напредна отдясно, освободи се от двама играчи в синьо и центрира към Хавиер Ернандес, който не успя да нанесе точен удар, пращайки топката в аут.

В 76-ата минута "червените дяволи" удвоиха преднината си. Мексиканският национал Хавиер Ернандес се разписа за 2:0. Атаката подхвана Джон О`Шей, който с дълъг пас намеси Валенсия по лявото крило, той центрира в наказателното поле, Чичарито посегна да засече топката с десния крак, но не успя и от легнало положение я удари с брадичката си и я прати в мрежата на Челси.

В 82-ата минута резервата Даниел Стъридж пропусна да намали резултата от отлична възможност, след като бе изведен от Микаел Есиен, но стреля слабо с левия крак и Ван дер Сар спаси. Секунди след това все пак падна гол в мрежата на "червените дяволи". Вкара го Саломон Калу. Холандският вратар изби нов изстрел на Стъридж, топката обаче попадна в оставения непокрит Калу, който от близко разстояние намали на 1:2. Появилият се в игра Дидие Дрогба пропусна да изравни от изгодна позиция в 86-ата минута.

Последва продължение от 3 минути, а Манчестър Юнайтед водеше само с 2:1 и все още имаше интрига. В 92-ата обаче Митко вкара красиво попадение във вратата на шампионите и всичко приключи. Бербо бе изведен от Нани зад гърба на защитата, овладя топката с левия крак и технично с десния прехвърли излезлия напред Енрике Иларио, пращайки топката в левия ъгъл за крайното 3:1 за "червените дяволи".

Така Митко и съотборниците му стартираха отлично новия сезон, печелейки "Къмюнити Шийлд". На старта на Висшата лига Манчестър Юнайтед приема новака Нюкасъл на 16 август. /БЛИЦ

ЧЕЛСИ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 1:3
0:1 Луис Антонио Валенсия (41), 0:2 Хавиер Ернандес (76), 1:2 Саломон Калу (83), 1:3 Димитър Бербатов (90+2)

chelsea.jpgЧЕЛСИ: 40.Енрике Иларио, 2.Бранислав Иванович, 26.Джон Тери, 19.Пауло Ферейра, 3.Ашли Коул, 5.Микаел Есиен, 8.Франк Лампард, 12.Джон Оби Микел, 21.Саломон Калу, 39.Никола Анелка, 15.Флоран Малуда
Резерви: 22.Рос Търнбул, 23.Даниел Стъридж, 38.Патрик ван Аанхолд, 10.Йоси Бенаюн, 18.Юри Жирков, 43.Джефри Брума, 11.Дидие Дрогба
Треньор: Карло Анчелоти

utd.jpgМАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД: 1.Едвин ван дер Сар, 20.Фабио да Силва (71-12.Крис Смолинг), 23.Джони Еванс, 15.Неманя Видич, 22.Джон О`Ший, 16.Майкъл Карик (79-11.Райън Гигс), 18.Пол Скоулс (80-24.Дарън Флетчър), 25.Луис Антонио Валенсия, 13.Парк Джи Сунг (46-17.Нани), 7.Майкъл Оуен (46-14.Хавиер Ернандес), 10.Уейн Рууни (46-9.Димитър Бербатов)
Резерви: 29.Томас Кушчак, 12.Крис Смолинг, 24.Дарън Флетчър, 11.Райън Гигс, 17.Нани, 9.Димитър Бербатов, 14.Хавиер Ернандес
Треньор: Сър Алекс Фъргюсън