Литекс се класира за Третия квалификационен кръг на Шампионската лига. Ловчанлии отстраниха Рудар (Черна гора), след като го победиха и на реванша с 4:0. “Оранжевите” бяха спечелили и първия мач в Ловеч с 1:0 и така с общ резултат 5:0 продължават напред. Два гола в Подгорица реализира Флорин Брату, а по един добавиха Уилфред Нифлор и Небойша Йеленкович. С асистенции за попаденията на Брату се отличи младият Георги Миланов. Българският представител чака съперника си, който ще стане ясен след изиграването на двубоя Биркиркара (Малта) – Жилина (Словакия). В първия мач малтийците победиха с 1:0, а реваншът е на 21 юли (сряда) в Словакия.

В днешния мач домакините от Рудар започнаха много добре и имаха пълно превъзходство в първите 30 минути. Черногорците натискаха и създадоха интересни положения пред вратата на Галато, но така и не успяха да поведат в резултата. В 9-ата минута Ранджелович стреля опасно, но топката мина на сантиметри покрай вратата на Литекс. Последваха нови атаки на Рудар, но Влахович и Ивица Йованович не намираха целта. В 24-ата минута отново капитанът Ранджелович би, но и този път неточно. След първоначалния натиск гостите от Ловеч се съвзеха и до края контролираха двубоя.

В 28-ата минута Том центрира от корнер, Нифлор бе оставен непокрит на границата на малкото наказателно поле и с глава прати топката в мрежата. Последваха нови две атаки на Литекс, но първо Петър Занев, а след това и Ивелин Попов центрираха отляво в наказателното поле, но без опасност пред Раданович. В 39-ата минута Йеленкович получи пас пред наказателното поле и с далечен удар направи 2:0 за Литекс, след като и вратарят на домакините не се намеси по най-добрия начин. В 41-ата минута Ивица Йованович стреля в наказателното поле, но Барт подложи тялото си и спря пътя на топката към вратата на Галато.

През втората част домакините също играха добре въпреки негативния резултат и малкия шанс за успех. В 63-ата минута влезлият като резерва за Рудар Милан Йованович направи самостоятелен рейд, след което стреля, но покрай вратата. В 69-ата минута Том бе изпуснат от защитата на черногорския тим, озова се сам срещу вратаря, но би слабо и прати топката в ръцете му. В 72-ата минута Ангел Червенков направи смяна и пусна новото попълнение Брату на мястото на Нифлор. Само минута след това румънецът реализира за 3:0, след като довкара отбитата топка от гредата след удар на Георги Миланов.

В последната минута отново младокът Миланов напредна отляво, центрира в наказателното поле и Брату с глава оформи крайното 4:0 в полза на Литекс./БЛИЦ

Мачът по минути тук

Рудар - Литекс 0:4
(0:1 в първия мач)
0:1 Уилфред Нифлор (28), 0:2 Небойша Йеленкович (39), 0:3 Флорин Брату (73), 0:4 Флорин Брату (90)

rudar.jpgРудар (Плевля): 25.Раданович, 7.Иванович, 15.Аджич, 27.Божич, 9.Игуманович, 22.И. Йованович, 19.Бърнович (58 - 20.М. Йованович), 24.Влахович (46 - 18.Идризович), 16.Мичич, 17.Усени, 23.Ранджелович
Резерви: 1.Миятович, 4.Лутовац, 5.Секулич, 8.Минич, 18.Идризович, 20.М. Йованович, 21.Томич



litex.jpgЛитекс: 31.Ридриго Галато, 2.Александър Барт, 22.Пламен Николов, 33.Николай Бодуров, 3.Петър Занев, 6.Ивайло Петков, 8.Том, 10.Сандриньо (76 - 7.Христо Янев), 19.Уилфред Нифлор (72 - 11.Флорин Брату), 23.Небойша Йеленкович, 71.Ивелин Попов (64 - 17.Георги Миланов)
Резерви: 1. Голубович 5. Венков 7. Янев 11. Брату 17. Г.Миланов 18. И.Миланов 27. Цветанов



Градски стадион в Подгорица
Съдия:
 Сухина (Русия)
Жълти картони: Аджич, Мичич, Усени (Рудар); Том, Николай Бодуров (Литекс)