Български алпинист е загинал в подножието на връх К2 (8611 м) в Каракорум, пише Everestnews.com, позовавайки се на информация от румънеца Георге Димареску.
 
Той обаче не знаел името на българина. Румънецът и нашенецът се засекли в базов лагер 2. Според информацията на Димареску сънародникът ни бил напълно дезориентиран и физически изтощен. Изглеждал като зомби.
 
По-късно румънецът говорил по радиостанцията със своите шерпи, които потвърдили, че българският алпинист е мъртъв. Той не отговорил на нито един от многото опити да се свържат по него.
 
Според в. “24 часа” в района със сигурност се намира 40-годишният Петър Унжиев, който бе водач на голяма международна експедиция за покоряването на К2. Участието му е спонсорирано от Столичната община. Изданието твърди, че от федерацията на алпийските клубове не са разполагали с информация за ситуацията около катерача.

Петър Унжиев има експедиции до 3 осемхилядника, но поради различни причини все не успява да стигне до края. Последният етап от подготовката му за К2, който е определян като най-труден за покоряване от всички, бе традиционната обиколка на Витоша. Той спечели първото място по 100-километровата дистанция с над 2 часа аванс.
 
През 2004 г. в опита си да покорят Еверест загинаха Мариана Масларова и Христо Христов. Масларова бе племенница на отишлия си през 1984-а на връщане от Покрива на света Христо Проданов./БЛИЦ